Gümüşhane Torul'da Zigana Dağı'ndaki Çığ Faciasında Hayatını Kaybedenler Anıldı
Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Zigana Dağı'nda 17 yıl önce meydana gelen çığ faciasında hayatını kaybeden 10 dağcı için anma programı düzenlendi.
25 Ocak 2009'da yaşanan çığ felaketinin 17. yılı dolayısıyla Zigana Dağı'nda anma etkinliği gerçekleştirildi. Gümüşhane ve Trabzon'dan gelen dağcılık kulüplerinin katılımıyla yapılan programda, Gümüşhane Vali Yardımcısı Muhammed Deniz Kılınç da yer aldı. Etkinlik, sabah saatlerinde Zigana Gümüşkayak Kayak Tesisi önünde bir araya gelen dağcılar ve yakınlarının, facianın yaşandığı bölgedeki anıta doğru yaklaşık 6 kilometrelik bir yürüyüş yapmasıyla başladı.
Yürüyüşün ardından anıt alanında saygı duruşu gerçekleştirildi ve İstiklal Marşı okundu. Ardından konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, çığ gerçeğine dikkat çekilerek, benzer acıların bir daha yaşanmaması temennisinde bulunuldu. Öte yandan, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak Spor Kulübü (TEDAK) üyesi Ural Ayar, 25 Ocak 2009'da yaşadığı deneyimi anlattı. Ayar, o gün Zigana'ya kayak yapmak için geldiklerini, ancak kar olmadığı için yürüyüşe çıktıklarını ifade etti. Yürüyüş esnasında rüzgarın etkili olduğunu belirten Ayar, çığın oluşum anını detaylarıyla aktardı.
Ayar, "Çığ esnasında korkunç bir basınç oluştu. Bu, boğacak ve sürükleyecek şekildeydi. 10 arkadaşımızı kaybettik. Aşağıda iki arkadaşımız kurtuldu. Diğer 10 arkadaşımızı kar mikser gibi yaklaşık 700-800 metre sürükledi" dedi. Çığ riski konusunda uyarılarda bulunan Ayar, özellikle iklim değişikliğinin çığ oluşumuna etkilerini vurguladı. Çığ prosedürlerinin değiştiğini ve bu durumun da dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu ifade etti.
TEDAK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Abanoz da çığ vadilerine topluca girilmemesi gerektiğini aktararak, "Eğer çığ vadilerine girilirse, en az 3-4 metre mesafelerle geçilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu. Anma etkinliği, yaşanan felaketin unutulmaması ve bu tür olayların tekrar yaşanmaması için farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.