Ankara'da ODTÜ Geliştirilen Robotlar Türk Silahlı Kuvvetleri Envanterine Girdi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından geliştirilen robotlar, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine dahil edildi. Projenin detayları, ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğretim Üyesi Görkem Güloğlu tarafından açıklandı.
ODTÜ'de geliştirilen ve "Çeri" ismi verilen mikrorowerların 2029 yılında Ay'a gönderileceği duyuruldu. Proje hocası Görkem Güloğlu, bu robotların tamamen ODTÜ kaynaklarıyla üretildiğini ve sağlık gelişimi ile ileri teknoloji alanında önemli katkılar sağladığını belirtti. "Bu proje, 2029 yılında Çin’in uzay görevine katılacak. Ülkemizde ileri teknoloji ürün çalışmaları yaparak insan gücü ve eğitimi sağlamaktayız." dedi.
Güloğlu, projeye 2024 yılında Çin Uzay Ajansı'nın açtığı çağrı ile başladıklarını ifade etti. Bu çağrıya dünya genelinden birçok ülkenin başvurduğunu belirten Güloğlu, "İki mikrorowerımız Ay'a gitmek üzere seçildi" dedi. Ayrıca, ODTÜ Robotik ve Yapay Zeka Çalışmaları Merkezi'nin müdürü Doç. Dr. Erol Şahin, Rex isimli robotun da TSK envanterine girdiğini açıkladı.
Şahin, "ROMER, ODTÜ'de birçok gelişmiş projenin yürütüldüğü bir merkezdir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı desteğiyle kurulan bu merkez, 5’inci yılına girdi." diyerek, devam eden projelerin çeşitliliğine dikkat çekti. "Mottiş adında sosyal medyada sıkça gördüğünüz bir platform üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca Rex isimli bir platform da akademik çalışmalarımız sonucunda TSK'nın envanterine dahil oldu." şeklinde ekledi.
ODTÜ ROMER'in projeleri, insansı robotlardan endüstriyel uygulamalara kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Şahin, "Çalışmalarımızın birçok alanı kapsadığını belirtmek isterim." diyerek, ODTÜ'nün robotik alanındaki yenilikçi katkılarını vurguladı.