Kültür Sanat »

Adıyaman'da, Atatürk Barajı'nda Sular Çekilince Göbeklitepe'ye Benzer Taşlar Ortaya Çıktı

Adıyaman'da Atatürk Barajı'nda sular çekilince, Göbeklitepe'deki 'T' şekilli taşların benzerleri bulundu. Taşların M.Ö. 9 bin yıl öncesine ait olduğu belirtildi.

Adıyaman'da Atatürk Barajı'nda su seviyesinin düşmesiyle birlikte, bölgede bilim insanlarının dikkatini çeken tarihi yapılar gün yüzüne çıktı. Bu yapılar, Göbeklitepe'de bulunan 'T' şekilli taşların benzerleri olarak tanımlanıyor. Taşların M.Ö. 9 bin yıl öncesine, yani günümüzden 11 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendiriliyor.

Adıyaman Atatürk Barajı'nda meydana gelen bu gelişme, bölgedeki tarihsel zenginliği bir kez daha gözler önüne serdi. Bulunan 'T' şeklindeki taşların 150 metre uzağında, baraj suyunun altında başka taş duvarların da bulunduğu tespit edildi. Bir balıkçının ihbarı üzerine, Adıyaman Müze Müdürlüğü ekipleri hemen inceleme başlattı. Bu süreçte, barajın Samsat ilçesi kıyısında yer alan tarihi yapılar üzerinde detaylı bir çalışma gerçekleştirildi.

Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Ezer'in danışmanlığında yapılan kurtarma kazısında, iki adet 'T' şeklindeki taş çıkarıldı ve Perre Antik Kent'te sergileme işlemi başladı. Tespit edilen bölge, SİT alanı olarak ilan edildi ve bilim insanlarının yüzey araştırması yapması bekleniyor.

Adıyaman'da daha önce de, 1965 yılında Göbeklitepe'ye benzeyen 'Kilisik heykeli' adıyla anılan bir heykel köylüler tarafından bulunmuş ve Adıyaman Müzesine teslim edilmişti. Bu durum, bölgenin arkeolojik açıdan ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguluyor.

Prof. Dr. Ezer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu alan bizi çok heyecanlandırdı. Göbeklitepe ile bağlantılı olan Taştepeler kültürüne ait izler taşıyor. Bulduğumuz iki küçük yapı, daha geniş çaplı araştırmalar için bize ön bilgi sağlıyor" dedi. Ayrıca, baraj sularının altında bulunan taş duvarların da önemine dikkat çekti.

Adıyaman Müze Müdür Yardımcısı Mustafa Çelik ise, "Balıkçı bir vatandaşımızın bildirimi üzerine burada çalışma gerçekleştirdik. Yüzeyde benzer bir yapı gördük. Baraj sularının dinamik etkisiyle üstteki toprak örtü açıldı ve mevcut yapılar gün yüzüne çıktı. Amacımız, sular yükselmeden önce bu yapıları kurtarmak" diye belirtti.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.