Paris'te Macron, Grönland'daki durumu Avrupa için stratejik bir uyanış olarak değerlendirdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Grönland'daki durumun Avrupa için stratejik bir uyanış çağrısı olduğunu belirtti. Danimarka ile dayanışma içinde olduklarını ifade eden Macron, Arktik güvenliğine dair endişeleri de dile getirdi.
Macron, Danimarka'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne bağlılıklarını vurgulayarak, "Danimarka ile dayanışmamızı yeniden ifade ediyoruz" dedi. Grönland ve halkına desteklerini yineledikten sonra, Arktik güvenliğinin ana gündem maddesi olduğunu belirtti. Özellikle Rusya'nın Arktik'teki durumu ve Çin'in ekonomik varlığının stratejik etkileri konusunda savunma duruşunu güçlendirme gerekliliğine dikkat çekti.
Arktik’te NATO Varlığı
Macron, Arktik Dayanıklılık Operasyonu Tatbikatı'nın Danimarka'nın talebiyle yapıldığına değinerek, NATO'nun Arktik'teki varlığının artırılması gerektiğini desteklediğini ifade etti. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin süreçte daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Grönland'daki durumun tüm Avrupa için önemli bir stratejik uyanış çağrısı olduğunu söyledi.
Başkonsolosluk Açılışı ve İş Birliği
Macron, AB-Grönland arasında 2023’te imzalanan stratejik ortaklığa da değindi. Bu ortaklığın hızlı bir şekilde uygulanmasını hedeflediklerini vurguladı. Fransa'nın Nuuk'taki diplomatik varlığını güçlendireceğini belirten Macron, başkonsolosluğunun şubat ayında açılacağını duyurdu. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, NATO'nun Arktik’te daha önemli bir rol oynaması gerektiğini ifade etti ve Avrupa'nın daha güçlü olması gerektiğini vurguladı.
Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen ise, Fransa ile iş birliği alanlarını genişletmek istediklerini söyleyerek, ticaret, kültür ve eğitim alanlarında yeni fırsatlar keşfedeceklerini belirtti. Nielsen, "Saat birlik saatidir, bölünme saati değil" şeklindeki mesajıyla iş birliğine vurgu yaptı.