Ekonomi »

Antalya'da Görgün, 2026'da Kızıl Elma'nın İlk Teslimatına Başlayacaklarını Açıkladı.

Antalya'da gerçekleştirilen basın toplantısında, Görgün, 2026 yılında Kızıl Elma insansız savaş uçağının ilk teslimatlarına başlanacağını belirtti. Ayrıca, 2025 yılı için 10 milyar dolarlık ihracat hedefinin önemli bir eşik olduğunu vurguladı.

Antalya'da yapılan basın toplantısında, Görgün, 2025 yılı ihracat verilerini değerlendirerek, 10 milyar doların üzerinde ihracatın tarihi bir başarı olduğunu ifade etti. Yirmi yıl önce 250 milyon dolarlık seviyeden, bugüne kadar ulaşılan 10 milyar dolarlık ihracatın, yaklaşık kırk katlık bir büyümeyi temsil ettiğini belirtti. 2025 yılında imzalanacak yaklaşık 18 milyar dolarlık yeni sözleşmenin de sektörün sürdürülebilirliği açısından kritik bir önem taşıdığını ekledi.

Ekosistem Yönetimi ve Tedarik Zinciri

2025 yılı sanayileşme hedeflerini "ekosistem yönetimi" yaklaşımıyla ele alacaklarını belirten Görgün, tedarik zincirinin tamamını kapsayan bir yapı oluşturduklarını dile getirdi. Yan sanayi ve KOBİ'lerin bu yapıdaki rolüne dikkat çeken Görgün, "Başkanlığımız yalnızca tedarik süreçlerini yönetmekle kalmaz, aynı zamanda stratejik yönlendirme, kapasite geliştirme ve teknoloji transferini de birlikte yürütür. Bu nedenle sözleşme bedellerinin en az yüzde 21’inin yan sanayi ve KOBİ’lere verilmesini zorunlu kılıyoruz" şeklinde konuştu.

Hedefler ve Projeler

2026 yılı hedefleri arasında havacılık ve insansız sistemlerin ön plana çıktığını belirten Görgün, Kızıl Elma, KAAN ve TB3 projeleri için takvim paylaştı. Kızıl Elma'nın ilk teslimatlarının 2026 yılında yapılacağını belirten Görgün, KAAN projesinin geliştirme aşamalarına ilişkin sözleşmelerin daha önce imzalandığını ve sürecin devam ettiğini aktardı. Ayrıca, TB3 insansız hava araçlarının uluslararası tatbikatlara katılmaya başladığını vurguladı.

Deniz ve Denizaltı Projeleri

Deniz ve denizaltı platformlarının 2026 yılı hedeflerinde önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Görgün, AKYA torpidosunda seri üretim sürecine geçileceğini ifade etti. Ayrıca, muharip gemilerde MİDLAS entegrasyonunun tamamlanarak bu kabiliyetin envantere kazandırılacağını belirtti. 2026 yılı itibarıyla, ihracat lisanslı farklı silah ve mühimmat sistemlerinin yerli ve milli olarak geliştirilmesine yönelik sözleşmelerin imzalanacağını da sözlerine ekledi.

Yüksek Teknoloji ve İnovasyon

Uzay tabanlı kabiliyetler ile askeri haberleşmenin 2026 hedeflerinde belirleyici olduğunu ifade eden Görgün, Gökbağı projesinin askeri 5G ve 6G haberleşme altyapısını hedeflediğini açıkladı. Ayrıca, yüksek güçlü lazer sistemlerine sahip ülkeler arasına katılmayı hedeflediklerini belirtti. Ar-Ge yönetimi kapsamında kuantum teknolojilerinde önemli adımlar atılacağını da sözlerine ekledi.

Son olarak, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ise 2025 performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İkinci, sektör ihracatının 10 milyar doları aşmasının önemli bir eşik olduğunu vurguladı. Roketsan’ın bu tabloya önemli katkı sağladığını belirten İkinci, 750 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Küresel pazarlarda büyüme hedefleri doğrultusunda uluslararası iş birliklerinin önemine dikkat çekti.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.