Kocaeli'de Protokol ve Vatandaşlar Batı Trakya Türkleri İçin Yürüdü
Kocaeli'de, Batı Trakya Türkleri için düzenlenen yürüyüşe katılanlar, milli kimliğin korunması gerektiğine dikkat çekti. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Milletlerin yok oluşu, kimliklerin yok oluşu ile başlar” diyerek, kimliğin hafıza ve varlık davası olduğunu ifade etti. Ayrıca, Batı Trakya'daki milli kimlik mücadelesinin, Türkiye'deki varlık mücadelesi ile paralel olduğunu vurguladı.
Başkan Büyükakın, Ramazan ayında Batı Trakya'da 10 iftar programı düzenleyeceklerini ve bu sayıyı talep gelirse 30'a çıkarabileceklerini belirtti. Ayrıca, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak, bölgede tarımsal faaliyetlere destek vereceklerini açıkladı. “Ekonomik olarak güçlü olursak, kimlik mücadelemiz de o derece güçlü olacak” dedi.
Vali İlhami Aktaş, 29 Ocak’ın sadece bir tarih olmadığını, bu tarihin gönül coğrafyasındaki bağların süreceğini dile getirdi. Dernek başkanları da programa katılanlara teşekkür ederek, 29 Ocak’ın önemine vurgu yaptı. İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa ise, Batı Trakya Türkleri’nin haklarına yönelik darbeleri anlattı ve bu süreçte Türk kimliğinin korunmasının önemini vurguladı.
Konuşmaların ardından katılımcılar, ellerinde Türk bayrakları ile yürüyüşe geçti. Antikkapı-Cumhuriyet Bulvarı güzergahındaki yürüyüş, Milli Kimlik ve Direniş Anıtı’nda sona erdi. Yürüyüş süresince vatandaşlar, katılımcılara alkışlarla destek verdi. Yürüyüş sonunda, Batı Trakya Türklerinin direnişine saygı göstermek amacıyla anıta karanfil bırakıldı ve dualar okundu.
29 Ocak Milli Direniş Günü programına Vali İlhami Aktaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve çeşitli dernek başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Katılımcılar, Türk bayrakları eşliğinde yürüyüşe katılarak, milli kimliğe sahip çıkma mesajı verdi.