İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ABD ile müzakerelerin başlatılmasını talep etti.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ile müzakere sürecinin başlatılması için Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’ye talimat verdiğini açıkladı. Pezeşkiyan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, bölgedeki dost ülkelerin ABD Başkanı Donald Trump’ın müzakere teklifine yanıt verilmesi yönündeki taleplerini göz önünde bulundurduklarını belirtti.
Pezeşkiyan, "Tehditlerden uzak ve gerçekçi olmayan beklentilerden arındırılmış uygun bir ortamın oluşması halinde, Dışişleri Bakanı’na izzet, hikmet ve maslahat ilkeleri doğrultusunda, ulusal çıkarlar çerçevesinde adil ve hakkaniyetli müzakereler için gerekli zemini hazırlaması talimatını verdim" ifadelerini kullandı.
Görüşmeler İçin Adres: İstanbul
İran basınında yayımlanan haberlere göre, Pezeşkiyan’ın ABD ile müzakere sürecinin başlatılması yönündeki talimatı, görüşmelerin İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff arasında, 6 Şubat Cuma günü İstanbul’da gerçekleştirilmesi planlandığı bilgisiyle destekleniyor.
Bu gelişmeler, İran'ın dış politikada yeni bir yön arayışı içerisinde olduğunu gösteriyor. Pezeşkiyan, müzakerelerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için gerekli koşulların sağlanması gerektiğini vurgularken, bölgedeki istikrarın önemine de dikkat çekti. Müzakere sürecinin başarılı olması durumunda, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme yoluna girebileceği düşünülüyor.
İran yönetimi, uzun süredir devam eden gerginliklerin ardından ABD ile ilişkileri yeniden gözden geçirmek istiyor. Bu bağlamda, Pezeşkiyan’ın yaptığı açıklamalar, uluslararası arenada dikkatle izleniyor. Müzakere sürecinin nasıl şekilleneceği ve tarafların ne gibi adımlar atacağı ise merakla bekleniyor.