Eskişehir'de Depremde Hayata Bağlanan Ressam Ayten Cömert'in Öyküsü
Eskişehir’de yaşayan ressam Ayten Cömert, Hatay depreminde resim yaparken yaşadığı korkunç anları anlattı. Cömert, deprem sırasında tuttuğu fırçanın ailesini uyandırdığını belirterek, sanatın kendisine kattığı anlamı vurguladı.
50 yaşındaki Ayten Cömert, Hatay’ın Antakya ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem sırasında resim yapıyordu. O an gerçekleşen sarsıntı, Cömert ve ailesinin hayatını değiştirdi. Depremde yaşadığı yıkım nedeniyle Eskişehir’e göç eden Cömert, burada yeni bir yaşam kurmaya çalışıyor. Hatay'da oturduğu site tamamen enkaza dönmüşken, komşularından çoğu depremde hayatını kaybetti. Bu felaket, Cömert’in yaşamındaki en derin yaralardan birini açtı.
Sanatın Anlamı Değişti
Cömert, depremden bir yıl sonra eşini kaybetti. Bu sürecin zorlukları, onun sanatına olan bakış açısını değiştirdi. Deprem anında elinde tuttuğu fırça sayesinde ailesini uyandırmayı başardığını ve bu nedenle kendisini hayata bağlı hissettiğini ifade etti. Kendisi için resim yapmanın, yaşadığı acıları ve duyguları tuvale yansıtmanın çok önemli hale geldiğini belirtti. Cömert, deprem sonrası yaşadığı travmayı sanatıyla aşmaya çalıştığını vurguladı.
Deprem Anı ve Sonrası
Ayten Cömert, “Depreme resim yaparken yakalandım ve gerçekten çok kötüydü. O sırada bir sergiye hazırlanıyorduk ve büyük bir tuval üzerinde çalışıyordum. O an yaşananları unutmak mümkün değil. Evimiz çok hasar gördü ama sağ çıktığımız için şükrediyorum” şeklinde konuştu. Depremde kaybettiği dostlarını ve yaşadığı korkuları dile getirerek, o günün anısının kendisi için ne denli önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, o anki hislerini ve yaşananları aktarmak için resim yapmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.
Gelecek Hedefleri
Cömert, bundan sonraki yaşamında tek amacının resim yapmak olduğunu belirtti. “Her fırçayı tuttuğumda o günü hatırlıyorum. Resim, mutsuz ve hüzünlü hayatıma bir güzellik getirdi. Deprem sonrası yaşadıklarım beni daha güçlü kıldı. Öğrencilere destek vermek benim için çok önemli” diye konuştu. Cömert, Hatay’dan gelen üniversite öğrencilerine yaptığı bağışlarla da bu hedefini gerçekleştirmeye çalıştığını dile getirdi. Resim yapmayı sevdiğini ve hayatında yalnızca sanatın kalacağını ifade etti.