Güncel »

Ankara'da AFAD Başkanı Pehlivan, depremler sonrası yürütülen çalışmaları detaylandırdı.

AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin yıl dönümünde, deprem sonrası yapılan çalışmalara dikkat çekti. 1 milyon civarında çadır ve 428 konteyner kent kurulduğunu belirten Pehlivan, 3.5 milyon vatandaşı tahliye ettiklerini ifade etti. Bu süreçte acil barınma ihtiyaçlarının karşılandığını ve bölgedeki destek çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Bu tarihte yaşanan depremler, "asrın felaketi" olarak tanımlanıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, arama kurtarma faaliyetlerinden geçici barınma alanlarına kadar birçok alanda kapsamlı destek sağlandı. Depremin hemen ardından, bölgeye sevk edilen binlerce personel ve gönüllü, acil barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla çadır ve konteyner kentler kurdu. Afetzedelere gıda, su ve temel ihtiyaç malzemeleri hızlı bir şekilde ulaştırıldı. Geçici barınma alanlarının oluşturulmasının ardından kalıcı konut süreçlerine geçildi. Hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra hak sahipliği işlemleri gerçekleştirildi ve kalıcı konut inşaatlarına başlandı. Ayrıca, afetzedelere psikososyal destek sunulması amacıyla çeşitli projeler hayata geçirildi. AFAD’ın koordinasyonunda yürütülen bu çalışmalar, deprem bölgesinde hayatın yeniden inşa edilmesine katkıda bulunuyor.

AFAD Başkanı Pehlivan, depremler sonrası yürütülen çalışmaları aktarırken, "Biz asrın felaketini yaşadık. Aynı gün içerisinde iç içe geçmiş depremler meydana geldi. Önce Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7, sonrasında gün ortasında Elbistan’da 7.6 büyüklüğünde depremler yaşandı. Bu depremler, 11 ilimizi birinci derecede etkiledi ve toplamda 18 ilde afet bölgesi kararı alınması gerekti. Yaklaşık 14 milyon vatandaşımız bu illerde yaşıyordu. 120 bin kilometrekarelik bir alanda depremler etkisini gösterdi. Afet Acil Durum Yönetim Merkezi’nde ilgili bakanlarımız, cumhurbaşkanı yardımcımız ve kurumların temsilcileri toplandı. Burası Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde afet gruplarının toplandığı bir mekan. Buradan hemen illere ekipler yönlendirildi ve organizasyona başlandı. Çalışmalar hemen akabinde başlamış olup, ekipler birkaç saat içerisinde bölgeye ulaştı. O gün Cumhurbaşkanımız da buraya gelerek, büyük bir dayanışma örneği sergileyeceğimizi belirtti." şeklinde konuştu.

AFAD’ın deprem sürecindeki rolünü vurgulayan Pehlivan, "Depremin yaşandığı ilk andan itibaren AFAD, bölgeye hemen intikal etti. İlk etapta 280 bin kamu görevlisi burada görev yapmak üzere gönderilmişti. Daha sonra, görev alanlarla birlikte toplamda 650 bin kamu görevlisi görevlendirilmiş oldu. Güvenlik kuvvetlerinden psikososyal ekiplere kadar, arama kurtarma ekipleri ve barınma grupları TAMP çerçevesinde sahaya intikal etti. Aynı zamanda, vatandaşlarımız 'Tek Yürek' kampanyasına büyük ilgi gösterdi. Arama kurtarma yapılan 26 bin enkaz ve toplamda 39 bin yıkılan bina ile hasar tespit çalışmaları toplamda 2 milyon 200 bin bina üzerinde yapıldı. Bu süreçte çadırlar 1 milyon civarında sevk edildi ve bölgede 650 bini hemen kuruldu. 350 çadır kentte 2.5 milyon vatandaşımız barındırıldı." ifadelerini kullandı.

Pehlivan, depremden etkilenen vatandaşlara yönelik tüm yardımların sürdüğünü belirterek, "3.5 milyonun üzerinde vatandaşımızın tahliyesi gerçekleştirildi. Bu vatandaşlar, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yurtlar, oteller ve kamu misafirhanelerinde misafir edildi. 1 milyon 200 bin kişi bu alanlarda barındırıldı. Burada devlet ve millet olarak dayanışmanın somut adımları atıldı. Geçici barınma alanı olarak konteyner kentlerin kurulum süreçleri başladı ve birkaç ay içerisinde 428 konteyner kent kuruldu. 220 bin konteyner bu kentlere yerleştirildi ve 707 bin vatandaşımız bu alanlarda misafir edilmeye başlandı. Taşınmak isteyenlere taşınma yardımları ve kirada kalanlara kira yardımı sağlandı. Ayrıca, kampanyalarda toplanan kaynaklar tamamıyla bölgeye ulaştırılmıştır. Kırsalda yapılan konutların altyapıları ile konteyner kentlerin giderleri karşılandı ve kalıcı konut süreçlerine geçildi." şeklinde sözlerine son verdi.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.