Sağlık »

Elazığ'da Kadınlarda Depresyonun Erkeklere Oranla 1,5-2 Kat Daha Fazla Görüldüğü Açıklandı

Elazığ'da kadınlarda depresyonun erkeklere oranla 1,5-2 kat daha fazla görüldüğü belirtilirken, yaşam boyunca her 10 erkekten biri ve her 5 kadından biri depresyona yakalanıyor.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevda Korkmaz, depresyon hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Korkmaz, depresyonun hem dünya genelinde hem de Türkiye'de sık rastlanan bir ruhsal hastalık olduğunu ifade etti. Depresyon, keyifsizlik, hayattan zevk alamama, motivasyon eksikliği gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Toplumda depresyon görülme sıklığı, bölgeler arasında değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık yüzde 8-10 seviyesindedir.

Prof. Dr. Korkmaz, kadınlarda depresyon oranının erkeklere oranla 1,5-2 kat daha fazla olduğunu vurguladı. Yaşam boyunca her 10 erkekten biri ve her 5 kadından biri en az bir kez depresyona yakalanıyor. Genellikle 30’lu ve 40’lı yaşlarda ortaya çıkan depresyon, aslında tüm yaş gruplarında, 7 yaşından 77 yaşına kadar görülebiliyor. Hastalığın gelişiminde erken ebeveyn kaybı, madde ve alkol kötüye kullanımı, anksiyete bozuklukları gibi birçok etken rol oynuyor.

Özellikle kadınların depresyon riski, düşük sosyoekonomik düzey, boşanma ya da ayrı yaşama gibi durumlarla artmaktadır. İşsizlik, daha önce depresyon geçirmiş olma, yakın zamanda yaşanan önemli yaşam olayları ve stres faktörleri de depresyon için birer risk faktörü olarak öne çıkıyor. Ayrıca, çocukluk döneminde cinsel veya fiziksel istismar öyküsü, bazı ilaç kullanımları, tıbbi hastalıklar ve hormonal değişiklikler de hastalığın gelişiminde etkili olabiliyor.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.