Polonya Dışişleri Bakanı Sikorski, Ukrayna'daki Savaşın Avrupa Tarafından Finanse Edildiğini Belirtti
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Ukrayna’daki savaşın finansmanında Avrupa’nın katkısının ABD’den çok daha fazla olduğunu ifade etti. Sikorski, "Şu anda Ukrayna’daki savaş bütünüyle Avrupa tarafından finanse ediliyor" dedi.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Polonya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Washington'da düzenlenen Kritik Mineraller Bakanlar Toplantısı’na katıldı. Burada, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının Polonya için "varoluşsal tehdit" oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya’nın Polonya ile tarihsel bağlarını hatırlatarak, ülkesinin geçmişte yaşadığı işgalleri vurguladı. "Kendimizi Rusya’nın tehdidi altında hissediyoruz" diyen Sikorski, Rusya’nın gerçekleştirdiği saldırıların ciddiyetini aktardı.
Sikorski, Rusya’nın sivil altyapıya yönelik hedef alarak savaş suçu işlediğini de açıkladı. "Ukrayna’daki o görüntülerde gördüğünüz komünist toplu konutlardan birinde büyüdüm. Bu yerler, elektrik ve ısıtma sistemine bağlıdır. Eğer bu tesislere saldırıyorsanız, yüksek apartmanlar ve siteler elektriksiz, ısıtmasız ve susuz kalır" şeklinde konuştu.
Ukrayna'nın Desteklenmesi
Sikorski, Ukrayna’nın ayakta tutulması için Avrupa’nın katkılarının ABD’nin katkılarından çok daha fazla olduğunu belirtti. "Şu anda Ukrayna’daki savaş bütünüyle Avrupa tarafından finanse ediliyor. ABD’nin sağladığı finansman, geçen yıl ocak ayında sona erdi. Yaklaşık 200 milyar euro harcadık ve Ukrayna’yı desteklemek için 90 milyar daha tahsis ettik" ifadelerini kullandı.
ABD’nin istihbarat ve yaptırımlar konusunda sağladığı desteği de değerlendiren Sikorski, bu durumun önemli olduğunu vurguladı. "ABD’nin diplomatik angajmanının başarılı olmasını umuyoruz" dedi.
Rus İstihbaratı ve Soruşturma İddiaları
Sikorski, Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın Rus istihbaratının bazı liderler hakkında şantaj malzemesine sahip olduğu iddialarını da yanıtladı. "Bu yönde İngiliz basınında çıkan haberler var. Eğer Polonya vatandaşları zarar gördüyse, elbette soruşturma yapılacaktır" dedi. Ayrıca, Rus istihbaratının klasik KGB taktikleri ile şantaj malzemeleri ürettiği iddialarına dikkat çekti.
Avrupa Lejyonu Önerisi
Sikorski, "Avrupa Lejyonu" önerisiyle ilgili olarak, NATO’nun Putin aleyhinde caydırıcılık oluşturmak için gerekli olduğunu ancak daha alt düzeydeki acil durumlar için de bir önlem alınması gerektiğini vurguladı. Avrupa’nın güney sınırındaki göç akınlarını kontrol edebilmek için küçük bir Avrupa gücünün konuşlandırılması gerektiğini dile getirdi. "Afrika’da operasyonlar yaptık ve korsanlarla başa çıktık. Bu tür tehditlerle başa çıkabilmek için sürekli hazır olmamız gerekiyor" dedi.