Ankara'da Fuat Oktay, 650 bin personeli sahaya sürmenin zorluğuna dikkat çekti.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yürütülen çalışmaları değerlendirdi. 650 bin personelin sahaya sürüldüğünü belirten Oktay, bu durumun dünyada başka hiçbir ülkenin gerçekleştiremeyeceği bir olay olduğunu ifade etti.
Oktay, 6 Şubat depremlerinin 3. yıldönümü dolayısıyla AFAD Başkanlığı Afet Yönetim Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Depremin etkilediği 120 bin kilometrekarelik alanı hatırlatan Oktay, "650 bin personeli sahaya sürmek hiçbir ülkenin yapabileceği bir olay değil" dedi. Ayrıca, "Yarım saat içinde tüm kabinenin burada olması, 1 saat içinde görevlendirmelerin yapılması ve sahada bakanların nezdinde görevli olması kolay bir iş değil" ifadelerini kullandı.
Oktay, yaşanan depremlerin büyüklüğüne dikkat çekerek, "O gün sadece bir deprem değil, üç büyük deprem yaşadık. 7.6 büyüklüğündeki Elbistan merkezli depremin etkilerini unutmamak lazım" dedi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı’nın Türkiye’deki depremlerle ilgili yaptığı değerlendirmeleri de aktaran Oktay, "Bu kadar geniş bir bölgeyi etkileyen böylesine büyük bir afetten sonra Türkiye’nin hızla toparlanması başka bir ülkenin altından kalkabileceği bir durum değil" şeklinde konuştu.
Oktay, uluslararası yardımlara da açık olan bu afet seviyesinin, 32 binin üzerinde arama kurtarma personeliyle müdahale edildiğini hatırlattı. Uluslararası ekiplerin de desteğiyle yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı. "Üç yıl sonra bu konular üzerinde siyaset yapmak, geçmişe dönük yorumlar yapmak kolay. Ancak o anki çabamız ve vatandaşlarımızın yanında olma gayretimiz çok değerlidir" dedi.
Son olarak, 650 bin personelin sahada olmasının, dünyanın hiçbir ülkesinin gerçekleştiremeyeceği bir olay olduğunu yineledi. Oktay, "Bunu çok iddialı bir şekilde ifade ediyorum. Ne Amerika’nın, ne Çin’in, ne Rusya’nın, ne de Japonya’nın bu büyüklükteki bir afete müdahale edebilmesi mümkün değil" şeklinde konuştu.
Fuat Oktay, açıklamalarının ardından AFAD personelleri ile bir araya gelerek sohbet etti ve toplu fotoğraf çekildi. Basın toplantısına, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen ve çok sayıda AFAD personeli katıldı.