Bursa Nilüfer'de Düzenlenen Bilimsel Söyleşide Sigaraya Dikkat Çekildi
Bursa Nilüfer'de düzenlenen söyleşide, sigara ve elektronik sigara bağımlılığı bilimsel veriler ışığında ele alındı. Uzmanlar, özellikle gençler üzerindeki riskler hakkında bilgilendirdi.
Nilüfer Belediyesi, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü çerçevesinde "Bağımlılık Şekil Değiştirir mi? Sigara, Elektronik Sigara ve Akciğer Sağlığı" başlıklı bir söyleşi düzenledi. Bu etkinlik, tütün bağımlılığının toplumsal etkileri hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Sigara Kullanımının Ciddiyeti
Söyleşinin açılışında konuşan Prof. Dr. Yeşim Uncu, 9 Şubat'ın sigara içen bireyler için bırakma kararını sorgulama açısından önemli bir gün olduğunu belirtti. Uncu, dünya genelinde her yıl yaklaşık 8 milyon kişinin tütün ürünlerine bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Bu üzücü rakamın Covid-19 pandemisindeki ölümlerle benzerlik gösterdiğini ifade etti. Uncu, "Sigara ile mücadelede elimizdeki tüm imkânları kullanmalıyız. Öncelikle karar vermek gerekiyor. Bu kararın ardından Türkiye genelindeki sigara bırakma polikliniklerinden ücretsiz destek alınabilir" dedi.
Çocuklar ve Pasif İçicilik
Uzman Dr. Güler Yürekli, sigaranın bağımlılık yapma hızının esrar ve kokain gibi maddelere göre çok daha fazla olduğunu vurguladı. Sigaranın, yasal düzenlemelere rağmen her yaş grubundaki bireyler tarafından kolaylıkla ulaşılabilir olmasının büyük bir tehlike yarattığına dikkat çekti. Yürekli, "Sigara, akciğerler başta olmak üzere tüm vücut sistemlerine zarar veriyor. KOAH, akciğer kanseri ve çeşitli enfeksiyonlar gibi hastalıkların yanı sıra kalp krizi, felç ve hipertansiyon gibi riskleri de artırıyor. Pasif içicilikte çocuklar büyük tehlike altında, astım ve orta kulak enfeksiyonları bu çocuklarda daha sık görülüyor" şeklinde konuştu.
Yürekli, sigaranın bir alışkanlık değil, doğrudan bir bağımlılık ve hastalık olduğunu belirterek, günde içilen sigara sayısının öneminin olmadığını, bırakma sürecinin en büyük engelinin ürüne kolay erişim olduğunu dile getirdi. Sigara içen her 10 kişiden yalnızca birinin kendi başına bırakabildiğini vurguladı. "Bağımlılık, psikolojik, davranışsal ve biyolojik boyutları olan karmaşık bir süreçtir. Bu nedenle mutlaka bir sağlık uzmanından destek alınması gerekir. Başarısız denemeler motivasyonu düşürmemelidir. Sigara dumanında bulunan 7000 toksik maddenin en az 80’inin kanserojen olduğu bilinmektedir. Puro, nargile, pipo ve elektronik sigara da aynı riskleri taşır" ifadelerini kullandı.
Elektronik Sigara Tehlikesi
Prof. Dr. Aslı Görek Dilektaşı, bağımlılığın yeni bir boyutu olan elektronik sigaralar hakkında bilgi verdi. Elektronik sigaraların daha az zararlı olduğu yönündeki söylemlerin gerçekleri yansıtmadığını dile getiren Dilektaşı, son yıllarda sigara kullanım oranlarının düşmesiyle birlikte tütün endüstrisinin kârlılığının tehlikeye girdiğini belirtti. Bu nedenle elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin "yenilik" olarak sunulduğunu ifade etti. Tütün şirketlerinin "zarar azaltma" söylemiyle hareket ettiğini vurguladı.
Gençler Hedefte
ABD verilerine göre her 5 lise öğrencisinden birinin ve her 20 ortaokul öğrencisinden birinin elektronik sigara kullandığını belirten Dilektaşı, gençler arasındaki kullanım oranının hızla arttığını ifade etti. Elektronik sigaraların daha az zararlı olduğu iddiasının bilimsel verilerle çürütüldüğünü kaydeden Dilektaşı, "Geleneksel sigaralarda bulunan zararlı maddelerin tamamı elektronik sigaralarda da mevcuttur" dedi.
Söyleşinin sonunda verilen ortak mesajda, tüm tütün ve nikotin içeren ürünlerden arınmış bir dünya hedeflendiği vurgulanarak, bu mücadelenin yalnızca sağlık ve eğitim sistemleriyle değil, toplumsal bir yaklaşım ile yürütülmesi gerektiği ifade edildi. Programın sonunda Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin, konuşmacılara katkılarından dolayı teşekkür etti.
Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi’nde gerçekleştirilen söyleşiye, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyenlerinden Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Uncu, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Görek Dilektaşı ve Uzman Dr. Güler Yürekli konuşmacı olarak katıldı. Söyleşiyi Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin de takip etti.