Kayseri'de Sosyal Medyada Paylaşılan Fotoğrafların Telif Hakkı İhlali Olabileceği Açıklandı
Kayseri'de avukat Zeynep Sevim, sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların izinsiz kullanılması durumunda telif hakkı ihlali olabileceğini belirtti. Sevim, "Kendi emeğiyle oluşturulan içerikler, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliği taşır" dedi.
Avukat Zeynep Sevim, sosyal medyada herkes tarafından paylaşılan fotoğrafların ve videoların izinsiz olarak kullanılması halinde telif hakkı ihlali riski taşıdığını vurguladı. Sevim, bu tür içeriklerin yalnızca sahiplerinin izniyle kullanılabileceğini ifade ederek, "Kendi emeğiyle oluşturulan bir fotoğraf veya video, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde koruma altındadır" dedi. Sosyal medyada paylaşılan içeriklerin, izinsiz olarak haber siteleri veya dijital platformlar tarafından kullanılmasının sıkça karşılaşılan bir durum olduğunu belirten Sevim, "Bir içeriğin sosyal medyada paylaşılması, onun serbestçe kullanılabileceği anlamına gelmez" şeklinde konuştu.
Sevim, bu tür durumlarda içerik sahiplerinin hem maddi hem de manevi tazminat talep edebileceğini aktardı. Ayrıca, içeriklerin yayından kaldırılması ve ihlalin durdurulması gibi hukuki yolların da mevcut olduğunu kaydetti. "İnternette bulunması ya da herkese açık bir hesapta paylaşılması, bu içeriklerin dilediği gibi kullanılabileceği anlamına gelmez" diyen Sevim, Yargıtay kararlarının da bu yönde istikrar kazandığını belirtti.
Sosyal medya ve haber siteleri üzerinden içerik paylaşımında dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Sevim, "Ölçülülük ilkesine uyulması ve mümkünse izin alınması gerekmektedir. Aksi takdirde, basın özgürlüğü sınırları aşılacağı için hukuki sorumluluk doğabilir" dedi. Bu bağlamda, kullanıcılar tarafından üretilen içeriklerin telif haklarına saygı gösterilmesinin önemine değinen Sevim, tazminat sorumlulukları ve hukuki yaptırımlarla karşılaşmamak için dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.