İran Tahran'da Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Batı'nın taleplerine karşı duracaklarını ifade etti.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İslam Devrimi’nin 47’nci yıl dönümü etkinliklerinde Tahran'da önemli açıklamalarda bulundu. Pezeşkiyan, Batı'nın aşırı talepleri karşısında İran’ın boyun eğmeyeceğini ve saldırılara geri adım atmayacaklarını vurguladı. Ayrıca, bölge ülkeleriyle barış sağlamak için etkileşimde bulunduklarını belirtti.
Pezeşkiyan, Azadi Meydanı'nda yaptığı konuşmada, düşmanın ilk günden itibaren İran'a yönelik saldırılar düzenlediğini savundu. ABD ve Avrupa'nın devrimi yok etmeye çalıştığını, ancak bu girişimlerin başarısız olduğunu dile getirdi. Ülkede yaşanan son protestolarla ilgili olarak, "8 ve 9 Ocak'ta yaşanan olaylar halkımızda derin bir acı bıraktı. Zarar gören herkese hizmet etmeyi görev biliyoruz" ifadelerini kullandı.
Halktan Özür Diledi
Hükümetin halkın sesine kulak vermeye hazır olduğunu vurgulayan Pezeşkiyan, "Cumhurbaşkanı olarak tüm aksaklıklar ve eksiklikler için özür diliyorum. 14’üncü hükümet olarak halkın sorunlarını çözmek için çaba gösteriyoruz. Allah’ın yardımıyla bu yolda başarılı olacağız" dedi.
Bölge Ülkelerine Teşekkür
Mesud Pezeşkiyan, son süreçte bölge ülkelerinin tutumunu da değerlendirdi. Türkiye, Katar, BAE, Pakistan, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerin endişelerini paylaştığını belirterek, bu ülkelerin liderlerine teşekkürlerini iletti. Pezeşkiyan, "İran’ı önemsediler ve sorunların barışçıl yollarla çözülmesini istediler" dedi.
Nükleer Silah Peşinde Değiliz
Dış politika konularına da değinen Pezeşkiyan, İran'ın nükleer silah peşinde olmadığını ve denetimlere de hazır olduklarını ifade etti. Ancak ABD ve Avrupa'nın tutumlarının güven sorunları yarattığını belirtti. Pezeşkiyan, "İran, Batı’nın aşırı talepleri karşısında boyun eğmeyecek ve bölge ülkeleriyle barış için tüm gücümüzle çalışacağız. Çünkü bölgemizin sorunlarını sadece biz çözebiliriz" dedi.