Elazığ'da Prof. Dr. Erol, Bel Ağrılarının Çoğunun Mekanik Nedenlerden Kaynaklandığını Açıkladı
Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Serhat Erol, bel ağrılarının büyük bir kısmının bel fıtığından değil, mekanik bel ağrısından kaynaklandığını belirtti. Bu tür ağrıların genellikle kaslar ve eklemler üzerindeki uzun süreli zorlanmalardan kaynaklandığını ifade etti.
Prof. Dr. Erol, bel fıtığının önemli bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, bel ağrılarının çoğunun mekanik nedenlerle ortaya çıktığını vurguladı. Beyin ve sinir cerrahisi pratiğinde sıkça karşılaşılan omurga hastaları arasında bel bölgesiyle ilgili sorunların öne çıktığını söyledi. Mekanik bel ağrısının kaslar, eklemler ve iskelet sistemi üzerindeki zorlanmalar sonucunda oluştuğunu belirten Erol, bu durumun hastalarda şiddetli bel ağrısına yol açabileceğini dile getirdi. Ayrıca, mekanik bel ağrılarının bel fıtığıyla karıştırılmaması gerektiğini vurgulayarak, bel fıtığına oranla mekanik bel ağrılarının çok daha sık görüldüğünü kaydetti.
Prof. Dr. Erol, omurilik kanal darlığı olan hastalar hakkında da bilgi vererek, bu hastalıkta dejeneratif süreçler sonucunda omurilik kanalında ve sinir köklerinin geçtiği kemik kanallarında daralma ve kireçlenme meydana geldiğini açıkladı. Bu durumun omurilik ve sinir köklerinde sıkışmaya neden olduğunu belirten Erol, hastaların ayakta dururken veya yürürken bel, kalça ve bacaklarına yayılan şiddetli ağrılar hissedebildiğini söyledi. Yürüyüş mesafesinin artmasıyla oturup dinlenme ihtiyacı doğduğunu ifade etti. Tedavi sürecinin doğru tanıya dayandığını belirterek, bel ve bacak ağrısı şikayeti olan hastaların mutlaka bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına başvurması gerektiğini dile getirdi. Hastaların şikayetlerinin dinlenmesi ve gerekli muayene ile tetkiklerin yapılmasının ardından, hastalıkların birbirinden ayırt edilebildiğini vurguladı. Bu sayede uygun tedavi planlarının oluşturulabileceğini açıkladı.