Ekonomi »

Kocaeli'de Hava Şartları Balık Tezgahlarını Olumsuz Etkiledi

Kocaeli'deki balık tezgahları, olumsuz hava koşulları nedeniyle azalan balık miktarı ve fiyatlar hakkında bilgi veriyor. Balıkçılar, denize açılan tekne sayısının azalmasıyla birlikte fiyatların dengede kaldığını belirtiyor.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Kocaeli'de son günlerde etkili olan olumsuz hava koşulları, balıkçılığın durumunu doğrudan etkiledi. Marmara Denizi ve Karadeniz kıyılarında meydana gelen fırtına ve sağanak nedeniyle tekneler, şiddetli rüzgar yüzünden limanlara demirlemek zorunda kaldı. Bu durum, tezgahlardaki balık miktarını azalttı. Hamsinin kilogram fiyatı 300-400 lira arasında değişirken, istavrit 200 lira, sardalya 200-250 lira, mezgit, levrek ve çipura ise 300-350 lira aralığında satılmakta.

Balıkçı esnafı Özcan Sevimli, balık azlığına rağmen fiyatların vatandaşların alabileceği seviyelerde olduğunu belirtti. Olumsuz hava koşulları nedeniyle avlanmanın zorlaştığını ifade eden Sevimli, rüzgarlı ve fırtınalı günlerde teknelerin denize açılamadığını vurguladı. Hava şartlarının balık arzını doğrudan etkilediğini dile getiren Sevimli, denize açılan tekne sayısındaki azalmanın fiyatlara yansıdığını, ancak tezgahlardaki fiyatların aşırı derecede pahalı olmadığını kaydetti.

Hava Koşulları ve Balık İlişkisi

Sevimli, bu sezon hamsinin kalite ve yağ oranının iyi olduğunu ancak miktarının az olduğunu söyledi. Fırtınanın balık fiyatları üzerindeki etkisine dikkat çeken Sevimli, "İnsanlar bazen ‘Fırtınanın balıkla ne alakası var?’ diyor ama çok alakası var. Hava estiği zaman kayıklar çıkamıyor, süreç zorlaşıyor. Kayık az çıkınca balık ister istemez değere biniyor. Normal şartlarda hamsinin kasasını 2 bin liraya alıyoruz. Hava kötü olduğunda bu rakam 5-6 bin liraya kadar çıkabiliyor." dedi. Sevimli, vatandaşların balık fiyatlarının düşmesini istediklerini, ancak durumun kendilerinin kontrolünde olmadığını ifade etti.

Balık Fiyatları ve Çeşitliliği

Sevimli, fiyatların sanıldığı kadar yüksek olmadığını vurgulayarak, "İstavritin kilosu 200 lira, hamsi 350 lira, mezgit 300-350 lira arasında değişiyor. Levrek ve çipura da genelde 300-350 lira civarında. 400 liraları çok görmüyoruz. 200 liraya bugün ne alıp da karnınızı doyurabilirsiniz?" şeklinde konuştu. Ayrıca Sevimli, tezgahlardaki balık çeşitliliğine de değinerek, "Uskumrunun omegası yüksektir. Biz kılçığını ayıklayıp yaprak açıyoruz, çok güzel oluyor. Turna mezgiti de bu ara bol, gönül rahatlığıyla yiyebilirler. Levrek, çipura, istavrit ve mezgit 12 ay boyunca lezzetli balıklardır. Şu an hamsi de çok güzel geliyor ama az olduğu için fiyat farkı oluşuyor. Biz isteriz 100-150 liraya satalım ama bu bizim elimizde değil. Yine de balık hala uygun ve vatandaş gönül rahatlığıyla tüketebilir." ifadelerini kullandı.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.