Gazze'de Filistinli Genç Kızın Çizimleriyle Dönüşen Çadırı Sergi Oldu
Gazze'de 18 yaşındaki Marah Al-Zaanin, yaptığı resimlerle çadırını galeriye dönüştürdü ve savaşın izlerini sanat yoluyla ifade etti.
Gazze'de, İsrail saldırıları nedeniyle ailesiyle birlikte Beyt Hanun'daki evini terk eden 18 yaşındaki Marah Al-Zaanin, yaşadığı acıları çizimleriyle tuvale aktarıyor. Temel malzemelerin eksikliği olmasına rağmen, yaptığı onlarca resimle çadırını bir galeriye dönüştüren Marah, çocukluğundan beri sahip olduğu çizim yeteneğinin savaş sırasında daha da geliştiğini belirtiyor. "Savaşta çok büyük bir psikolojik baskı ve korku yaşadım, bu yüzden bu enerjiyi çizim yoluyla boşaltmak zorunda kaldım," diyen Al-Zaanin, çizimlerinin tamamının siyah beyaz olduğunu ve bu şekilde olumsuz duygularını yansıttığını ifade etti. Çizimlerinin savaşı, şehit düşen insanları, gazetecileri, direnişi ve deneyimlediği acıları konu aldığını ekledi.
Al-Zaanin, "Çizdiğim resimlerden biri 'Ruhların Çığlığı' adını taşıyor. Babamın bize yardım malzemelerinden yiyecek getirmeye gittiği bir dönemde çizdim. Gece çizdim, çok korkmuştum. Bu duyguyu, resim aracılığıyla dışa vurdum," dedi. Uzun zamandır bir sanat sergisi açmayı hayal ettiğini dile getiren Marah, beklememeye karar verdiğini belirtti. "Bunu bir sergiye dönüştürme fikrine kapılmamın sebebi, uzun zamandır çizimlerim için bir sergi açmak veya sanat eğitimi almak hayalimdi. Sanat eğitimi almadım. Kendi kendime öğrendim. Hayalim bir sergi açmak, insanları ağırlamak, eserlerimi görmeleri ve onlara bu saldırılarda hissettiğim duyguları göstermek," şeklinde konuştu.