Edirne Selimiye Camii'nde Ramazan Mahyası Asma Geleneği Devam Ediyor
Edirne Selimiye Camii, Ramazan ayının gelişiyle birlikte mahya ile süslendi. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan caminin minarelerine asılan "Merhaba ya şehri Ramazan" yazılı mahya, teravih namazıyla birlikte ışıklandırılacak.
Edirne’nin gözde yapılarından biri olan Selimiye Camii, Ramazan ayı dolayısıyla özel bir süslemeye kavuştu. Mimar Sinan’ın "ustalık eserim" olarak tanımladığı bu tarihi camide, Ramazan'ı kutlamak için "Merhaba ya şehri Ramazan" yazılı mahya asıldı. Bu mahya, ilk teravih namazıyla birlikte ışıklandırılarak, geceyi aydınlatacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın denetiminde gerçekleştirilen çalışmada, caminin iki minaresi arasına halatlar ve 250 ampulden oluşan bir mahya sistemi kuruldu. Yağmur ve sert rüzgâr gibi olumsuz hava koşullarına rağmen tamamlanan hazırlıklar, Ramazan ayının başlangıcına özel bir atmosfer oluşturdu.
Osmanlı döneminden günümüze kadar süregelen mahya geleneği, Selimiye Camii'ne ayrı bir estetik katıyor. Cami içindeki restorasyon çalışmalarının devam etmesine rağmen, uzun bir aradan sonra mahya asılması, bölge halkı için sevindirici bir gelişme oldu.
Mahya ustası Kahraman Yıldız, mahyanın Edirne’ye komşu Yunanistan ve Bulgaristan sınırındaki bazı köylerden de görülebileceğini ifade etti. İlgili kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Ramazan ayının 15’inci gününden sonra mahya yazısının değiştirileceği belirtildi.
Mahya sanatının yaşayan son ustalarından biri olan Kahraman Yıldız, hazırlık sürecinin büyük bir titizlikle yürütüldüğünü vurgulayarak, asırlardır süregelen bu geleneği yaşatmanın gururunu taşıdıklarını dile getirdi.