Yerel »

Kocaeli'de İzmit Körfezi'nden 1 milyon 750 bin metreküp çamur temizlendi.

Kocaeli'de yürütülen "İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi" kapsamında denizden toplam 1 milyon 750 bin metreküp çamur çıkarıldı.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan proje, Marmara Denizi'ni kirlilikten arındırmak ve biyoçeşitliliği artırmak amacı taşımaktadır. Projenin birinci etabı tamamlanırken, ikinci etap çalışmaları devam etmektedir. Toplam 468 hektarlık proje alanında gerçekleştirilen çalışmalarda, şu ana kadar 190 hektarlık bir bölge temizlenmiştir.

Birinci etapta 125 hektar, devam eden ikinci etapta ise 65 hektarlık alanda dip taraması yapılmıştır. Bu süreçte, geotekstil tüpler kullanılarak denizden uzaklaştırılan çamur miktarı, yaklaşık 110 bin kamyon seferine denk gelen 1 milyon 750 bin metreküpe ulaşmıştır.

Proje kapsamında temizlenen alan büyüklüğünün 266 futbol sahasına, çıkarılan çamur hacminin ise 1520 olimpik yüzme havuzuna eşdeğer olduğu belirtilmiştir. Çalışmalar, TÜBİTAK-MAM, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğiyle yürütülmektedir.

Su kalitesi ve deniz canlılığının düzenli izlendiği projede, yapay resif ve balıklandırma çalışmaları ile ekosistemin desteklenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, oluşturulan dijital ikizlerle kirlilik senaryolarının analiz edilmesi planlanmaktadır.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.