Samsun Vezirköprü'deki 300 Yıllık Tarihi Değirmen Hala Çalışıyor
Samsun Vezirköprü ilçesinde bulunan 300 yıllık su değirmeni, suyun gücüyle çalışmaya devam ediyor. Ali Hıdır, 53 yıldır dededen kalan bu mesleği sürdürmekte.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Samsun'un Vezirköprü ilçesinin Akören Mahallesi sınırlarında yer alan iki taşlı tarihi su değirmeni, geçmişten günümüze gelen bir geleneği yaşatıyor. 70 yaşındaki Ali Hıdır, neredeyse yarım asırdır bu mesleği sürdürdüğünü belirtiyor. Değirmene ulaşımın zorluğuna dikkat çeken Hıdır, derede geçit olmadığını ifade ederek, "Arabası ile gelen kişilerin getirdiklerini, dereden geçit olmadığı için eşeğimize yükleyip değirmene götürüyoruz" dedi.
Hıdır, değirmenin nasıl çalıştığını da ayrıntılı bir şekilde anlattı. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki su kanalı, suyun yüksekten bağlanarak geldiğini ve kapağın kapatılmasıyla oluklara yönlendirildiğini belirtiyor. Su, taşların altındaki çarka çarpıp değirmen taşlarını döndürerek işlevini sürdürüyor. İki gözlü değirmende istenirse tek, istenirse iki taşın da çalıştırılabileceği belirtiliyor.
Özellikle "ata buğdayı" olarak bilinen sarı buğdayın öğütüldüğü bu değirmende, bu ürünün tamamen organik olduğu ve yörede "Rumeli buğdayı" olarak da anıldığı ifade ediliyor. Bölgedeki üreticiler, arpa, buğday ve mısırı burada öğüterek hayvan yemi hazırlıyor. Hıdır, köylülerin buğdaydan elde ettikleriyle hayvanlarının yem ihtiyacını karşıladıklarını da sözlerine ekledi.
Değirmenin taş duvarlarının ilk günkü haliyle ayakta olduğunu vurgulayan Hıdır, öğütme taşlarını zamanla yenilediklerini belirtiyor. Aşınan taşları, eski ve kullanılmayan değirmenlerden temin ederek değiştirdiklerini aktarıyor.
Ulaşım sorununu çözmek için 8 yıl önce köprü yapılması talebiyle dilekçe verdiğini belirten Ali Hıdır, sürecin hala sonuçlanmadığını dile getiriyor. Hem önceki hem de mevcut belediye başkanlarına durumu ilettiklerini ancak "sıraya alındıkları" yanıtını aldıklarını ifade ediyor.