Ekonomi »

İstanbul'da Fransa'nın Türkiye'deki yatırımları 8,7 milyar dolara ulaştı.

Bakan Bolat, Fransa'nın Türkiye'deki yatırımlarının 8,7 milyar dolara ulaştığını açıkladı. İstanbul'daki toplantıda, karşılıklı ticaretin ve yatırımların artırılmasının hedeflendiği vurgulandı.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Türkiye ve Fransa arasındaki ticari ilişkiler, İstanbul'da düzenlenen 8'inci dönem JETCO toplantısında ele alındı. Toplantıda Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Fransa Dış Ticaret ve Ekonomik Çekicilikten Sorumlu Delege Bakan Nicolas Forissier söz aldı. Bakan Bolat, yaptığı açıklamada, Fransız yatırımlarının son dört yılda 4 milyar dolara ulaştığını belirtti. Ayrıca, önümüzdeki üç yıl içinde Fransız şirketlerinin 5 milyar dolarlık yeni yatırımlarının görüşüldüğünü ifade etti. Toplantının amacı, ikili ticaretin ve yatırımların artırılması, üçüncü ülkelerde iş birliği, müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri, enerji, ulaştırma, lojistik, finans, sanayi, bilim, teknoloji, inovasyon, tarım, çevre ve şehircilik gibi alanlarda iş birliğini geliştirmek olarak belirlendi.

Bakan Bolat, Türkiye ile Fransa arasındaki dış ticaret hacminin her geçen yıl arttığını vurguladı. 2025 yılı itibarıyla bu hacmin 24,1 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bolat, Türkiye'nin Fransa ile imzaladığı JETCO mekanizmasının önemine değinerek, Türkiye'nin Fransa ile bu tür bir anlaşma yapmasının ilk örneği olduğunu belirtti. Salgın döneminin ardından, 17 Şubat'ta gerçekleştirilen toplantının verimli geçtiğini ifade etti. İkili görüşmelerde, enerji, ulaştırma, çevre, su, havacılık, savunma sanayi ve lojistik gibi birçok sektörde Türk-Fransız ortaklığının geliştirilmesi konusunda kapsamlı tartışmalar yapıldığını aktardı.

Bin 749 Fransız firmasının Türkiye'de yatırım yaptığını belirten Bakan Bolat, Türk firmalarının Fransa'daki yatırımlarının ise 1 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Bu durum, Türkiye ile Fransa arasında sanayi ve ekonomik alanda artan bir entegrasyonun göstergesi olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, Türk ve Fransız firmaları arasında üçüncü ülkelerde iş birliği yapma konusunda da hazırlıklar yapıldığını dile getirdi. Özellikle Afrika, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu gibi bölgelerde iş birliklerinin teşvik edileceği belirtildi.

Bakan Bolat, Fransız bakan ile vizeler konusunda da görüşmeler gerçekleştirdi. 15 Temmuz 2025'te Avrupa Birliği Komisyonu'nun getirdiği yeni düzenlemelerle vize konusunda kısmi bir rahatlama sağlandığını ifade etti. Fransa'nın geçen yıl 163 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına vize verdiğini belirterek, bu vize sayısının dünyada en yüksek ikinci rakam olduğunu ifade etti. Bekleme sürelerinin azaldığını ve vize rejiminin öğrenciler ve iş insanları için kolaylaştırıldığını da sözlerine ekledi. İki ülke arasında ileride vizenin kaldırılması için birlikte çalışacaklarını teyit ettiklerini belirtti.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.