Antalya'da Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özkan, Su Kıtlığına Dikkat Çekti
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya'nın su kıtlığı sorununa dikkat çekerek, üniversitelerin şehre rehberlik etmesi gerektiğini belirtti.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, tıp alanındaki gelişmeler ve Antalya'nın öncelikli sorunları hakkında İhlas Haber Ajansı Antalya Bölge Müdürlüğü’nü ziyaretinde açıklamalarda bulundu. Özkan, rahim nakli başarısından yapay zekanın tıptaki rolüne, yeni hastane yatırımlarından su kıtlığına kadar birçok konuda önemli mesajlar iletti.
Rahim Nakli Başarısı
Prof. Dr. Özkan, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 2011 yılında gerçekleştirdiği ilk kadavradan rahim naklinin dünya genelinde önemli bir örnek olduğunu vurguladı. "2011'de ilk rahim naklini gerçekleştirdikten sonra, birçok ülke bu alanda çalışmalar yapmaya başladı. Bugün dünya genelinde 100'den fazla rahim nakli gerçekleştirildi" dedi.
Özkan, rahim nakli çalışmalarının başlangıcında kamuoyunda geniş yankı uyandırdığını ifade ederek, "Çalışmalarımızın çoğu bilimsel altyapı aşamasında ilerledi ve nakil sonrası etkisi oldukça güçlü oldu" diye ekledi.
Klinik Gerçeklik ve Yeni Yöntemler
Deneysel aşamadan klinik gerçekliğe geçişin önemli bir adım olduğunu belirten Özkan, "Bugün rahim nakli, klinik gerçeklik düzeyine ulaştı. Robotik ve laparoskopik teknikler ile canlı ve kadavradan nakiller yapılmakta" dedi. Üniversite bünyesinde bugüne kadar iki rahim nakli yapıldığını ve her iki vakada da başarılı sonuçlar alındığını aktardı.
Kafa ve Beyin Nakli Tartışmaları
Özkan, kafa ve beyin nakli konusundaki mevcut bilimsel sınırlamalara dikkat çekerek, "Sinir iyileşmesi şu an en büyük engel. Hayati fonksiyonları geri getirmek mümkün değil. Bu konuda dünya genelinde çalışmalar devam etmekte." ifadelerini kullandı.
Yapay Zekanın Rolü
Tıpta yapay zekanın artan kullanımı hakkında bilgi veren Özkan, "Yapay zeka verileri analiz etmemize yardımcı oluyor. Ancak veriler olmadan doğru sonuç üretmek mümkün değil" dedi. Özkan, yakın gelecekte yapay zekanın en çok kullanılacağı alanların radyoloji ve patoloji olacağını belirtti.
Yeni Hastane Yatırımları
Üniversite hastanesinde yaşanan yangının ardından kapasite kaybına uğradıklarını söyleyen Özkan, "900 yataklı yeni hastane 2026 sonunda devralınırsa büyük bir rahatlama sağlayacak" dedi.
Hasta Memnuniyeti ve Güler Yüz
Özkan, sağlık hizmetinde insan faktörünün önemine vurgu yaparak, "Hasta memnuniyeti tıbbi sonuçlarla sınırlı değil. Güler yüz iletişimde büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
Üniversitelerin Rolü
Akdeniz Üniversitesi'nin şehirle olan ilişkisini değerlendiren Özkan, "Üniversiteler, sadece eğitim ve bilim üretmekle kalmamalı, aynı zamanda toplumun rehberliğini üstlenmelidir. Bu birikim, şehirde 7/24 rehberlik yapmalıdır" dedi.
Susuzluk Riski
Antalya'nın en büyük riskinin su kıtlığı olduğunu belirten Özkan, "Bölgedeki en büyük tehlike susuzluktur. Su, hem tarım hem de turizm için zorunludur. İmar planlaması bu gerçeğe göre yapılmalıdır" diye konuştu.
Özkan, su kıtlığının önüne geçmek için acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak, "Yeşilliği korumalı ve su kaynaklarını etkin yönetmeliyiz" dedi.
Toplumsal sorunların çözümünde üniversitenin görüşlerinin önemine dikkat çeken Özkan, "Herkesin sorumluluk alması ve ortak hareket etmesi gerekiyor. Bu sürece katkıda bulunursak güçlü sonuçlar elde edebiliriz" şeklinde sözlerini tamamladı.