Washington'da Trump, İran'la Anlaşma Yapmanın Önemi Üzerine Konuştu
ABD Başkanı Donald Trump, Washington'daki Gazze Barış Kurulu toplantısında İran ile anlamlı bir anlaşma yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Trump, aksi takdirde kötü sonuçlarla karşılaşılabileceğini belirtti.
ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen Gazze Barış Kurulu'nun ilk toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump önemli açıklamalarda bulundu. Toplantının açılış konuşmasında, Gazze Şeridi'nde kalıcı barışın sağlanması konusunda hedeflerini aktaran Trump, uluslararası istikrar gücü oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Trump, "Sekiz savaşı sonlandırdık ve dokuzuncusu da yolda" diyerek yönetiminin küresel krizlere yönelik attığı adımları da gündeme getirdi.
İran ile Anlaşma Vurgusu
Trump, İran ile yapılacak muhtemel bir anlaşmanın önemine dikkat çekerek, "İran'la anlamlı bir anlaşma yapmalıyız aksi takdirde kötü şeyler olur" ifadelerini kullandı. İran’ın nükleer silah edinmesine kesinlikle izin vermeyeceklerini belirten Trump, "Nükleer silaha sahip olamazlar" dedi. Müzakerelerin kısa bir süre içinde netleşebileceğini dile getirerek, "Belki bir anlaşma yapacağız. Muhtemelen önümüzdeki 10 gün içinde bunu öğreneceksiniz" şeklinde konuştu.
Trump, İran konusundaki uyarısını yineleyerek, "Anlamlı bir anlaşma yapmalıyız aksi takdirde kötü şeyler olur" ifadelerini tekrarladı.
Finansman Desteği
Kurulun finansmanına ilişkin olarak ABD'nin güçlü destek vereceğini belirten Trump, "ABD, Gazze Barış Kurulu'na 10 milyar dolar katkıda bulunacak" açıklamasında bulundu. Uluslararası bağışçıların desteğinin önemini vurgulayan Trump, "Harcanan her dolar, istikrara ve yeni bir bölge umuduna yapılan bir yatırımdır" dedi. Ayrıca, Kazakistan, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Özbekistan ve Kuveyt'in yaklaşık 7 milyar dolarlık bir bağışla kurula taahhütte bulunduğunu aktardı.
Kurulun Önemi
Trump, kurulun hem güç hem de prestij açısından önemli bir yapı olduğuna inandığını belirterek, "Bu kurul uluslararası ölçekte benzersiz bir yapı" ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu yapının yalnızca diplomatik bir girişim değil, yeni bir uluslararası iş birliği modeli olduğunu da sözlerine ekledi. "Barış Kurulu, daha iyi bir geleceğin nasıl inşa edilebileceğini gösteriyor" dedi.
Toplantının devamında, Gazze'de yeniden yapılanma süreci, güvenlik düzenlemeleri ve insani yardım koordinasyonuna ilişkin teknik görüşmelerin yapılması bekleniyor. Trump yönetimi, kurulun zamanla uluslararası krizlerin çözümünde aktif bir diplomasi platformuna dönüşmesini hedefliyor. Kırkın üzerinde ülkenin temsilcilerinin katıldığı bu toplantı, Trump yönetiminin Gazze’deki çatışmanın sona erdirilmesi ve bölgenin yeniden inşası için hazırladığı 20 maddelik planın merkezinde yer alıyor. Gazze'de Ekim 2025 tarihinde yürürlüğe girecek ateşkesin ardından kurulun görev alanının genişletilmesi planlanıyor.