Yaşam »

Gaziantep'te Ramazan Ayında Mukabele Geleneği Tüm Camilerde Sürüyor

Gaziantep'te Ramazan ayının önemli bir geleneği olan mukabele, tarihi camilerde ve diğer tüm camilerde devam ediyor. Bu gelenek, vatandaşların katılımıyla her yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

Ramazan ayı, rahmet, mağfiret ve bereket ayı olarak bilinirken, mukabele geleneği de bu ayın önemli bir parçası olarak Gaziantep'teki camilerde uygulanmaya başladı. Mukabele, karşılıklı olarak Kur’an-ı Kerim okuma geleneği olarak tanımlanıyor ve camilerde sabah, öğle ve ikindi namazlarından sonra gerçekleştiriliyor. Bu yıl da vatandaşlar, genç yaşlı demeden camilere akın ederek bu gelenekte yer almayı sürdürüyor. Kentteki camilerde yoğun katılım gözlemleniyor.

Cami Atmosferinde Mukabele

Camilerdeki imam hatipler ve hafızlar, Kur’an-ı Kerim’i sesli olarak okurken, katılımcılar da okunan ayetleri dikkatle takip ediyor. Kur’an-ı Kerim okumasını bilmeyenler de dinleyerek bu manevi atmosferin bir parçası oluyor. Mukabele, cami imam hatipleri ve hafızların güzel sesleriyle camilerin kubbelerinden hoş bir seda olarak yükseliyor.

Tarihi Alaybey Camii'nde Mukabele Geleneği

Gaziantep'teki tarihi camilerden biri olan Alaybey Camii, asırlardır süregelen mukabele geleneğine ev sahipliği yapıyor. 1595 yılında inşa edilen bu camide, vatandaşlar mukabeleye katılarak tarihi bir atmosferde ibadetlerini yerine getiriyor. Alaybey Camii, bu geleneği sürdürerek geçmişle bağlantı kurma fırsatı sunuyor.

Müezzin Kayyımın Açıklamaları

Alaybey Camii Müezzin Kayyımı Cuma Deniz, mukabele geleneğinin Ramazan ayında asırlardır devam ettiğini belirtti. Deniz, "Ramazan ayı tüm İslam alemi için hayırlara vesile olsun. Camimizde her yıl öğle namazından sonra mukabele yapılmaktadır. Bu sünnet, Peygamber Efendimiz ile Cebrail (as) arasında gerçekleşmiştir ve biz de bu gelenekleri sürdürüyoruz." dedi. Deneyimlerini paylaşan Deniz, mukabelelerin kabul olması için dua etti.

Bir Cemaat Üyesinin Deneyimi

50 yıldır Alaybey Camii'nin cemaati olan Mehmet Murtaza Yiğit, her Ramazan ayında mukabeleye katıldığını ifade etti. Yiğit, "İmam hatip lisesi öğrencisi olduğum dönemden beri cami cemaatiyim. Mukabeleye katılmak benim için önemli. Burada nice hafız ve güzel insanlar yetişti." şeklinde duygularını aktardı.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.