Teknoloji »

Konya Selçuk Üniversitesi, Antarktika'da yeni analiz yöntemleri geliştirmek amacıyla proje yürütüyor.

Selçuk Üniversitesi, Antarktika’da gerçekleştirilecek TÜBİTAK destekli bilimsel araştırmalarla, kutup ekosistemine dair özgün veriler elde etme hedefiyle yeni analiz yöntemleri geliştirecek.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Selçuk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe Göver’in yürütücülüğünü üstlendiği "Antarktika Okyanus Sediment Biyokütlesinden Biyojenik Metal Nanopartikül Sentezi, Biyolojik ve Çevresel Uygulamaları" adlı proje, üniversitenin kutup bilimleri alanındaki ilk TÜBİTAK Kutup-1001 projesi olarak öne çıkıyor. Proje kapsamında, Antarktika’da okyanus ve göl sularındaki bazı iyonların belirlenmesine yönelik yeni analitik yöntemlerin geliştirilmesi hedefleniyor. Çevre dostu bilimsel yaklaşımlar kullanarak, kutup ekosistemine dair veriler elde edilmesi amaçlanıyor.

Projenin ekip çalışmasının bir ürünü olduğunu belirten Dr. Tuğçe Göver, "Proje ekibimizde İskenderun Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Funda Turan ve Dr. Ayşegül Ergenler ile Yeditepe Üniversitesinden Arş. Gör. Efe Sinan Aydın yer alıyor. Disiplinler arası bir araştırma ekibi ile birlikte çalışacağız. Ayrıca, lisansüstü öğrencilerimiz de projeye aktif katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı. Yaklaşık 1 milyon 200 bin lira bütçeyle desteklenen ve 24 ay sürecek proje kapsamında 11. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılarak saha çalışmaları gerçekleştirilecek. Projenin deneysel çalışmaları ise Türkiye’deki laboratuvarlarda yapılacak.

Dr. Göver, Türkiye’nin kutup bilimleri alanındaki uluslararası görünürlüğüne katkı sağlamayı ve genç araştırmacıların yetişmesine fırsatlar sunmayı hedeflediklerini ifade etti. "Antarktika’dan elde edilecek örnekler, bilim dünyasına yeni katkılar sunacak." diyen Göver, 11. Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE-XI) için bu proje kapsamında nanoteknoloji, kimya ve toksikoloji disiplinlerini bütüncül olarak çalışacaklarını belirtti. Antarktika okyanus/göl suyu örneklerinde iyon tayinine yönelik analitik yöntem geliştirilmesi hedefleniyor. Bu disiplinlerin iş birliği, çevre dostu üretim ve güvenli uygulamalarla proje hedeflerine doğrudan katkı sağlayacak. Amacımız, kutup ekosistemine ilişkin özgün bilimsel veriler üretmek ve geliştirdiğimiz yöntemi bilimsel literatüre kazandırmak." şeklinde konuştu.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.