Ekonomi »

Trabzon'da Üç İstilacı Tür Tarımı Olumsuz Etkiliyor

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde üç istilacı tür, tarımsal üretimi olumsuz etkileyerek büyük kayıplara yol açıyor. Bu durum, hem ekosistem dengesi hem de yerel ekonomiyi tehdit ediyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, tarımsal üretim ve doğal denge üzerinde eş zamanlı baskı oluşturan üç istilacı tür dikkat çekiyor. Geniş yayılım alanına sahip olan Kahverengi kokarca, özellikle fındık gibi ürünlerde kalite ve verim kaybına neden oluyor. Hasat dönemi yaklaşırken zarar oranı artmakta ve bu durum ekonomik kayıplara yol açarak doğrudan üreticileri etkiliyor. Ayrıca, lokal ölçekte görülen ancak yüksek tahrip gücüne sahip olan Turunçgil uzun antenli böceği, ağaç gövdelerinde açtığı galeriler sayesinde bitkileri zayıflatıyor ve kuruma sorunları oluşturuyor. Tespit edilen alanlarda karantina uygulamaları başlatılıyor, enfekte ağaçlar saha dışına çıkarılıyor ve yayılım hattı daraltılıyor. Geçmiş yıllarda yüksek popülasyona ulaşan Yalancı kelebek ise doğal düşman baskısıyla kontrol altına alınmış durumda. Ancak uzmanlar, bu popülasyonun tamamen ortadan kalkmadığını ve iklim koşullarına bağlı olarak yeniden artış gösterebileceği konusunda uyarıyor.

Yetkililer, bölgenin ılıman iklim yapısının istilacı türler için elverişli olduğunu belirterek, mücadelenin sürekli ve planlı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade ediyor. Erken uyarı sistemleri, feromon tuzakları ve biyolojik ajan destekli uygulamaların ilerleyen dönemlerde daha yaygın hale getirilmesi hedefleniyor.

"Yazı da kışı da sert geçmeyen bu bölgede, istilacı türler bulaştıktan sonra kolayca tutunabiliyor ve çoğalabiliyor" şeklinde yorum yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kibar Ak, en etkili mücadelenin tespit ve takip olduğunu vurguladı. "Bölgemizi etkileyen ve ülkemizin gündeminde olan üç istilacı tür var. Kahverengi kokarca, lokal alanda zararlı olan turunçgil uzun antenli böceği ve doğal düşman baskısı altında kontrolünü kaybeden yalancı kelebek bu türler arasında yer alıyor. Ayrıca, bölgedeki yabancı ot sorunlarının da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Özellikle ‘İt dolahbacı’ ve ‘yalancı hıyar’ olarak bilinen yabancı otlar Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaygınlaşıyor. Bunun temel nedeni, bölgenin istilacı türlerin yaşamını sürdürebilmesi için uygun bir iklime sahip olması. Türkiye’de en çok gündemde olan tür kahverengi kokarca. İkinci olarak lokal düzeyde etkili turunçgil uzun antenli böceği geliyor. Yalancı kelebek ise doğal düşman baskısıyla etkisini kaybetmiş durumda. Bu durum, biyolojik mücadele yöntemlerinin ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Tüm istilacı türlerde olduğu gibi, en etkili mücadele yöntemi tespit ve takip. Önce biyolojik mücadele ardından eradikasyon, kültürel mücadele ve son çare olarak kimyasal mücadele şeklinde sıralanıyor" ifadelerini kullandı.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.