Isparta Eğirdir'de Yağışlar Bahçeleri Su Altında Bıraktı
Isparta'nın Eğirdir ilçesinde son günlerde etkili olan yağışlar, elma bahçelerini su altında bıraktı. Üreticiler, bu yılki yağışlarla rahat bir nefes alırken, geçen yıl kuraklık nedeniyle büyük zorluklar yaşamışlardı.
Türkiye'nin elma üretiminde önemli bir yere sahip olan Eğirdir'de, son haftalarda süren yoğun yağışlar tarım alanlarını olumsuz etkiledi. Özellikle Boğazova köyünde, elma bahçelerinde su seviyesinin ağaç gövdelerine kadar yükseldiği gözlemlendi. Geçtiğimiz yıl, kuraklık nedeniyle çiftçiler su temin etmekte zorlanırken, bu yılki yağışlar onlara büyük bir rahatlık sağladı. Eğirdir'de kaliteli elmaların yetiştirildiği Boğazova köylerinde, geçen yaz su sıkıntısı nedeniyle çiftçilerin yoğun çaba sarf ettiği ve bahçelerini korumak için çeşitli önlemler aldığı bilgisi paylaşıldı.
Elma Üretimindeki Yağış Sevinci
Eğirdir İl Genel Meclisi Üyesi Abdurrahman Sinap, Türkiye'nin elma rekoltesinin yaklaşık yüzde 30-35'ini karşılayan Eğirdir'deki yağışların bu yıl oldukça sevindirici olduğunu ifade etti. Sinap, "Geçen yıl kuraklıkla mücadele eden Serpil ve Erbil köylerimiz büyük sıkıntılar yaşadı. Çiftçilerimiz su bulmakta zorlandı. Ancak bu yıl Allah'ın rahmetiyle yaklaşık 20 gündür aralıksız yağış alıyoruz. Ağaçlarımız suya doydu ve bu durumu görmek bizleri çocuk gibi sevindiriyor" dedi.
Kuraklık ve Su Bolluğu
Sinap, 20 Temmuz'da kanallarda bir damla su bulunmadığını hatırlatarak, şu anki durumun tam tersine kanalların dolu olduğunu belirtti. "Geçen yıl büyük bir kuraklık vardı. Bugün su bolluğunu yaşıyoruz. İnşallah bu yıl aynı sıkıntıları tekrar yaşamayız" şeklinde konuştu.
Kapalı Sulama Sistemi Önerisi
Tarım ve Orman Bakanlığı'na 24 kilometrelik alanın kapalı sulama sistemine alınması yönünde bir proje sunduklarını söyleyen Sinap, bu sistemin hayata geçirilmesi durumunda akan suyun güneş enerjisi ile Eğirdir Gölü'ne geri döneceğini ifade etti. Sinap, "Böylece su israfı önlenir ve çiftçilerimiz su sıkıntısı yaşamaz. Artık vahşi sulamayı bırakmalıyız. Vahşi sulama, hem göle zarar veriyor hem de ağaçların ömrünü kısaltıyor. Tarım İl Müdürlüklerinin vereceği eğitimlerle çiftçilerimizin modern sulama sistemine geçmesi, hem su tasarrufu sağlar hem de verimliliği artırır. Bu konuda herkesin duyarlı olmasını bekliyoruz" dedi.