Kültür Sanat »

Trabzon Merkez'de Düşman İşgalinden Kurtuluşun 108. Yılı Törenle Kutlandı

Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 108. yılı törenle kutlandı. Törene Trabzon Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı ve halk katıldı.

Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 108. yıl dönümü dolayısıyla 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı'nda bir tören gerçekleştirildi. Törene Trabzon Valisi Tahir Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, kent protokolü ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından etkinlikler Hamamizade İhsan Bey Kültür ve Sanat Merkezi'nde devam etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, törende yaptığı konuşmada, "108 yıl önce kadim şehir Trabzon, ilelebet Türk yurdu olarak bizlere emanet edilmiştir. Bu emperyal güçlerin tarih boyunca süregelen emelleri, geçmişte olduğu gibi bugün de mevcuttur. 1 Kasım 1914'te başlayan Dünya Savaşı sırasında Ruslar, Osmanlı Devleti'ne savaş açtı. 17 Kasım 1914'te Rus donanması Trabzon'u bombalamaya başladı. Bu bombardımanlar sonucunda 8-11 Şubat 1915 tarihlerinde bine yakın vatandaşımız hayatını kaybetti. 1916 yılında Erzurum, Rize ve Of ilçeleri işgal edildi. 18 Nisan 1916'da da Trabzon, Ruslar tarafından işgal edildi" dedi.

Başkan Genç, "Bundan 108 sene önce Trabzon’umuz düşman işgalinden kurtarıldı" ifadesini kullandı. "Ruslar, Trabzon’umuzu yağmaladı" diyerek sözlerine devam eden Genç, "Bu şehre ait arşivler yok edildi. Bin 500'e yakın el yazması, tarihi eser Ruslar tarafından alınıp götürüldü. Şu anda iade için mücadele ediyoruz. 1917'de Bolşevik İhtilali sonrasında Erzincan Antlaşması imzalandı. Trabzon, 24 Şubat 1916'da düşman işgalinden kurtuldu. İşgal döneminde şehrimiz büyük bir yıkım yaşadı. Birçok vatandaşımız zorluklar ve acılarla karşılaştı. O dönemde yaşayan Rum ve Ermeniler, işgalcilerle işbirliği yaparak bu duruma katkıda bulundular" dedi.

Başkan Genç, Albay Hamdi Bey komutasındaki 37. Tümen'in Giresun'dan takviye edilerek Trabzon'un düşman işgalinden kurtarılmasını vurguladı. "O mücadeleyi veren ecdadımıza Allah'tan rahmet diliyorum" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Ödüller Sahiplerini Buldu

Törenden sonra, kurtuluşun 108. yılı vesilesiyle düzenlenen "Kadim Şehir Trabzon" konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği etkinlik, Kahramanlar Korosu konseri ve halk oyunları gösterileri ile sona erdi.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.