Yaşam »

Kocaeli'nde 1958 yılında meydana gelen Üsküdar Vapuru faciasından sağ kurtulan Nuray Dinçer Büyükarman, annesinin hikayesini paylaştı.

Kocaeli İzmit Körfezi'nde 1 Mart 1958'de meydana gelen Üsküdar Vapuru faciasında 392 kişi hayatını kaybetti. Sağ kurtulan Nuray Dinçer Büyükarman, o gün yaşananları ve annesinin kurtuluş hikayesini anlattı.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Üsküdar Vapuru faciası, Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz kazalarından biri olarak tarihe geçmiştir. 1 Mart 1958 tarihinde İzmit Körfezi'nde meydana gelen kazada, 392 kişi hayatını kaybetmiştir. Olayda annesi hayatta kalan Nuray Dinçer Büyükarman, 11 yaşındayken bu trajik günün anılarını unutamıyor. Olay günü sağlık sorunları nedeniyle evde kalan Büyükarman, babasının ve ablasının vapura bindiğini hatırlıyor.

Büyükarman, kazaya karışan vapurun 1927 yapımı olduğuna dikkat çekerek, "Vapurun dengesiz hale getirilmesi büyük bir hataydı. Ahşap ve eski olan bu vapurun denize elverişsiz bir şekilde işletilmesi kabul edilemezdi" dedi. Olay günü fırtınanın aniden çıktığını ve halkın "Vapur batmış" diye bağırdığını anlatan Büyükarman, "O sırada havanın çok sıcak olduğu ve fırtına çıkmadan önceki durumu hatırlıyorum. Halkın koşturduğunu ve endişe içinde seslerin yükseldiğini duydum" diye ekledi.

Faciada Hayatta Kalma Mücadelesi

Büyükarman, annesi Ceyhan Dinçer’in vapurun içindeki hayatta kalma mücadelesini ise şöyle anlattı: "Kaptan anneme, 'Ceyhan Hanım hazırlığını yap, dümen koptu' demiş. Vapur sağa sola yatmaya başlayınca annem üzerindeki ağır mantoyu çıkarıp camı kırmaya çalışmış. En son yere uzanıp ayaklarıyla camı kırabilmiş." Vapur ters döndüğünde annesi sulara kapılmış, ancak hayatta kalmayı başarmıştır.

Son Anların Duygusal Betimlemesi

Büyükarman, annesinin babası ve ablasıyla son karşılaşmasını aktarırken, "Annemin önüne küçük bir tahta parçası gelmiş. Fakat anneme sarılanlar da var, onlarla da mücadele ediyor. Sonra babamla ablamı bir can simidi üzerinde buluyor. O tarafa doğru yüzüyor ama su o kadar soğuk ki ablamın dayanamadığını anlıyor" dedi. Bu anlar, annesinin yaşadığı travmanın bir parçası olarak hafızasında yer etmiştir.

Donanma Gemisiyle Kurtuluş

Annelerinin hayatta kalma mücadelesini anlatan Büyükarman, "Derince açıklarında demirleyen Donanma'ya ait 'Kurtaran' gemisi annemi fark ediyor ve onu alıyor. Annem, askerlere sadece 'Çok acele edin, kocam ve kızım arkada, kaza oldu' diyebilmiş" şeklinde ifade etti. Bu olay, annesinin hayatta kalması için büyük bir şans olmuştur.

Büyükarman, ailesinin vefatını okul arkadaşlarından öğrendiğini ve o günlerin ruhunda bıraktığı derin izleri unutamadığını da sözlerine ekledi. "Annemin hayatta kalması bizim için büyük bir lütuftur" diyerek, yaşadığı duyguları dile getirdi.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.