Kültür Sanat »

Antalya Muratpaşa'da Bulunan Tarihi Mihrap, Asıl Yeri Olan Konya'ya İade Ediliyor.

Antalya'nın Muratpaşa ilçesindeki bir halı dükkanında dekoratif amaçla kullanılan tarihi ahşap mihrap, Konya'ya geri dönmek üzere hazırlık yapıyor. Edinilen bilgilere göre, bu eserin 18-19'uncu yüzyıla ait olduğu ve Konya yöresine özgü mimari özellikler taşıdığı belirtiliyor.

Antalya'nın Kaleiçi bölgesinde yer alan halı dükkanında merdiven başı olarak kullanılan ahşap mihrap, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden emekli uzman Ali Kılıç tarafından incelendi. Kılıç'ın hazırladığı raporda, eserin tarihi ve sanatsal bir kültür varlığı olduğu vurgulandı. Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram tarafından tespit edilen mihrap, mimari özellikleri ve süsleme unsurları itibarıyla kesinlikle bir mihrap olarak tanımlandı.

Raporda, eserin Konya'nın Karatay ilçesindeki İğdeli Sultan Camii mihrabı ile benzerlik gösterdiği ifade edildi. Konya'daki köy camileriyle yapılan kıyaslamalarda, ajur tekniği, oyma süslemeler, kum saati formunda sütunceler ve bitkisel motiflerin ortak özellik taşıdığı belirtildi. Ayrıca, Antalya'daki mihrapın da aynı ustanın elinden çıkmış olabileceği değerlendirildi.

Ali Kılıç'ın raporunda, Anadolu'daki camilerde mihrapların genellikle alçı, çini, mermer veya taş malzemeden yapıldığı, ancak Konya ve çevresindeki ahşap mihrap geleneğinin yaygın olduğu kaydedildi. 14’üncü yüzyıla tarihlenen Taşkın Paşa Camii mihrabı, bu geleneğin köklü geçmişini ortaya koymakta önemli bir örnek olarak gösterildi.

Uzmanlar, Antalya'daki halı dükkanında kullanılan ahşap parçanın farklı bir mimari eleman olma ihtimalinin bulunmadığını belirtti. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda bunun kesinlikle bir mihrap olduğu sonucuna varıldı.

Raporda, mihrapların İslam dünyasında kıble yönünü ve Kâbe’yi temsil eden kutsal unsurlar olarak kabul edildiği hatırlatıldı. Eserin bakım ve konservasyon işlemlerinin ardından uygun şartlarda sergilenmesi veya mihrabı olmayan bir camide aslına uygun şekilde değerlendirilmesi gerektiği önerildi.

Hazırlanan rapora göre, Antalya’ya getirilen bu mihrap, asıl yeri olan Konya’ya iade edilmek üzere gündemde. İlgili kurumların süreci takip ettiği öğrenildi. Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yıllar önce Konya’nın kalbinden kopup Antalya Kaleiçi’ne getirilen bu mihrap, şimdi asıl yerine Konya’ya dönüyor" ifadelerini kullandı.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.