Kütahya Çiniciler Çarşısı'nın İkiye Bölünmesi Çini Sanatçılarını Endişelendiriyor
Kütahya'da çini sanatçısı Nida Olçar, Çiniciler Çarşısı'nın ikiye bölünmesi girişimlerinin çini camiasında infial yarattığını belirtti. Olçar, bu durumun sektörde güven sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Çarşıda 261 dükkân bulunduğunu hatırlatan Olçar, Kütahya genelinde 470 atölyenin ürünlerinin burada satıldığını ve sektörün yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağladığını vurguladı.
Kütahya Çiniciler Çarşısı, çini sektörünün merkezi konumunda olup, burada yaşanan gelişmeler sanat camiasında kaygı yaratmaya devam ediyor. Çini sanatçısı ve çarşının eski başkanı Nida Olçar, çarşının ikiye bölünmesine yönelik yapılan girişimlere sert bir tepki gösterdi. Olçar, bu girişimlerin çini camiasında büyük bir infial yarattığını belirterek, çarşının mevcut yönetimi ile yaptığı görüşmelerde yönetimin paylaşılmasının ardından resmi bir karar açıklanmadan aracıların devreye girdiğini ifade etti. Bu durumun sektörde güven sorununa yol açtığını vurguladı.
Olçar, çarşının 32 yıl önce bir kooperatif olarak kurulduğunu ve kendi başkanlığı döneminde yönetimin çarşıya devredildiğini hatırlatarak, yılda yaklaşık 16 milyon aracın önünden geçtiği bu ticaret alanının daha kurumsal bir yapıya kavuşturulması gerektiğini dile getirdi.
Çiniciler Çarşısı'nın Geleceği
Olçar, Çiniciler Çarşısı’nın AVM statüsünde ve bütüncül bir anlayışla yönetilmesi gerektiğini belirtti. Bu tür bölünme girişimlerinin çarşı ticaretini en az 20 yıl geriye götüreceğini, yıllarca sürecek hukuk davalarının önünü açarak Kütahya çiniciliğine büyük darbe vuracağını ifade etti. Olçar, bu durumun yaklaşık 10 bin kişinin ekmeğiyle oynandığını kaydetti.
Nida Olçar, bir sanatçı, iş insanı ve çini imalatçısı olarak sektörde birleştirici olmaya hazır olduğunu ifade etti. Kütahya’nın yerel dinamiklerini duyarlı olmaya davet eden Olçar, "Birlikten kuvvet doğar" çağrısında bulundu.