İran'da Başsavcılık, Avustralya'nın Sığınma Hakkı Tanıdığı 5 Kadın Futbolcuya Geri Dönme Çağrısı Yaptı
İran Başsavcılığı, Avustralya'da sığınma hakkı tanınan kadın milli futbol takımının 5 oyuncusuna "huzur ve güven içinde" vatanlarına dönmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, oyuncuların "duygusal dengesizlik" içinde hareket ettikleri belirtildi.
İran'da yaşanan bu gelişmelere göre, Avustralya İçişleri Bakanı Tony Burke, Asya Kupası elemeleri sırasında İran milli kadın futbol takımının 5 oyuncusuna sığınma hakkı tanındığını duyurmuştu. Ancak bu durumun ardından İran'dan yapılan açıklamada, oyunculara "ülkenize dönün" çağrısı yapıldı. Başsavcılık, kadın futbolcuların "duygusal dengesizlik" içinde olduğunu ve vatanlarına dönecekleri konusunda huzur ve güven içinde hareket edebileceklerini ifade etti. Açıklamada, "Bu toprakların evlatları olan değerli kadın futbol takımımızın bazı üyeleri, düşmanın komplolarının etkisi altında istemeden davranmışlardır. İran İslam Cumhuriyeti'nin yetkilileri, bu çocuklara olan sevgisi ile onların özel durumlarını anlamaktadır. Bu nedenle, bu değerli bireylerin barış ve güven içinde vatanlarına dönmeleri için davet ediliyorlar" denildi.
Hain İlan Edilmişlerdi
İran milli futbol takımı oyuncuları, 2 Mart'ta Güney Kore ile oynadıkları maç öncesinde milli marşı söylememeleri nedeniyle İran devlet televizyonu tarafından "hain" olarak damgalanmıştı. Üç gün sonra, Avustralya ile oynayacakları maç öncesinde milli marşı söyleyerek selam vermişlerdi. Takım, Filipinler ile oynadıkları maçta ise 2-0 yenilerek turnuvadan elenmişti. İran'a geri gönderilme ihtimali ile karşılaşan takım için uluslararası kamuoyu, Avustralya hükümetine baskı yaparak oyuncuların İran'a geri gönderilmemesi çağrısında bulundu. Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakan Yardımcısı Matt Thistlethwaite, takım oyuncularına iltica hakkı verilip verilmeyeceğine dair bir soru üzerine, gizlilik nedeniyle bireysel durumları açıklayamayacaklarını belirtti.
Trump Avustralya'ya Çağrı Yapmıştı
ABD Başkanı Donald Trump, Avustralya'ya İran milli kadın futbol takımına iltica hakkı tanıması için çağrıda bulunmuştu. Trump, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile bu konuyu görüştüğünü belirterek, "O da bu konuyla ilgileniyor. Beş kişinin durumu halledildi, geri kalanların durumu da yolda. Ancak bazıları ailelerinin güvenliğinden endişe duydukları için geri dönmeleri gerektiğini düşünüyor. Başbakan bu hassas durumda oldukça iyi bir iş çıkarıyor" şeklinde açıklamada bulundu.