Ankara'da Dini Azınlık Temsilcileriyle Bir Araya Gelen Erdoğan, Özgürlüklerin Önemini Belirtti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da düzenlenen iftar programında dini azınlık temsilcileriyle bir araya gelerek Türkiye'nin din ve vicdan özgürlüğü konusundaki duruşunu vurguladı.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da dini azınlık temsilcileriyle gerçekleştirilen iftar programında önemli açıklamalarda bulundu. Programda bir konuşma yapan Erdoğan, "Ramazan ayı, gönülden gönüle köprülerin kurulduğu, paylaşmanın ve dayanışmanın arttığı, kardeşliğin güçlendiği bir zaman dilimidir" dedi. Savaşlar ve çatışmaların insanlığın gündemini belirlediği günümüzde, burada sağlanan birlik ve beraberlik görüntüsünün anlamlı olduğunu ifade etti. Anadolu topraklarının medeniyetlerin buluştuğu ve farklı inançların kaynaştığı bir coğrafya olduğunu belirten Erdoğan, "Bu akşam aynı sofranın etrafında farklı cemaatlerin kıymetli temsilcileri bir araya geldi. Davetimize katıldığınız için hepinize teşekkür ederim" diye ekledi.
Karşılıklı Saygının Önemi
Erdoğan, insanları ayırmanın kimsenin haddi olmadığını belirtti. "Sizler sadece kendi cemaatlerinizin değil, aynı zamanda Türkiye’nin çok kültürlü ve çok inançlı toplumsal yapısının da temsilcilerisiniz. Bu toprakların ruhunda karşılıklı saygı, hafızasında kardeşlik vardır. Mesele, yaratılanı yaratandan ötürü sevebilmektir" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Allah’ın yarattığı insanları kategorilere ayırmanın ve ötekileştirmenin yanlış olduğunu vurguladı.
Cemaatlere Yönelik Destekler
Türkiye’de farklı inançlara mensup vatandaşların sosyal yaşamda varlığını sürdürdüğünü belirten Erdoğan, son 23 yılda bu konuda önemli adımlar atıldığını söyledi. Cemaat vakıflarının mülklerinin iadesi ve haklarının genişletilmesi konularında düzenlemeler yapıldığını ifade etti. Ayrıca, uzun yıllar ihmal edilmiş ibadethanelerin restore edilerek tekrar cemaatlerin hizmetine sunulduğunu belirtti. Cumhuriyet tarihinde ilk kez yeni bir kilisenin inşasının kendi dönemlerinde gerçekleştiğini söyleyen Erdoğan, İstanbul Yeşilköy’de açtıkları Süryani Kilisesi’nin Türkiye’deki dini özgürlük ortamının sembolü olduğunu vurguladı.
Uluslararası Eleştiriler
Erdoğan, Türkiye’nin dini özgürlükler konusundaki uluslararası eleştirilerine de değindi. "Gerçekler ortadayken bazı uluslararası çevrelerin bizi haksızca eleştirdiğini görüyoruz" diyen Erdoğan, Türkiye karşıtlığını siyasetin merkezine yerleştirenlerin söylediklerinin kıymetsiz olduğunu belirtti. Türkiye’nin, herkesin din ve vicdan hürriyetine sahip olduğu, inançlarını özgürce yerine getirebildiği bir ülke olduğunu vurguladı. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Fransuva’nın Türkiye ziyareti sırasında yaşananların bunun önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Ayrımcılığa Karşı Duruş
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ayrımcılığa karşı duruşunu net bir şekilde ortaya koydu. "Bugün dünya, ayrımcılık ve nefret söylemi gibi sorunlarla karşı karşıya. İslam düşmanlığı, hem bizim insanlarımızı hem de bir arada yaşama kültürünü tehdit ediyor" dedi. Ayrıca, cami, kilise, havra demeden ibadethanelere saldıran karanlık yapılara müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti. İslam düşmanlığı ve Anti-Semitizm’in insanlık suçu olduğunu ifade eden Erdoğan, bu topraklarda herkesin eşit ve özgür hissetmesi için çalışmalara devam edeceklerini belirtti.
Erdoğan, iftar programına katılan dini azınlık temsilcilerine teşekkür ederek, Ramazan ayının ülkeye, millete ve tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesini diledi. Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Diyanet İşleri Başkanı Safi Arpaguş gibi önemli davetliler katıldı.