İzmir'de Eşrefpaşa Hastanesi'nde çalışan Asperger sendromlu mühendis Oğuzhan Efe Sapmaz, işinde mutlu olduğunu belirtti.
İzmir'de Eşrefpaşa Hastanesi'nde çalışmaya başlayan Asperger sendromlu yüksek mühendis Oğuzhan Efe Sapmaz, mutlu bir iş ortamı sağladığını ifade etti. Destekli İstihdam Ofisi aracılığıyla işe başlayan Sapmaz, cihazların bakım ve tamiratını yapıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, nöroçeşitli bireylerin istihdam edilmesi amacıyla Destekli İstihdam Ofisi'ni kurdu. Bu ofis, engelli bireylerin iş süreçlerini destekleyerek, onların çalışma hayatında yer almasını sağlıyor. Son bir yılda 53 kişiyi iş gücüne kazandıran ofis, Türkiye’nin bilinen ilk asperger sendromlu mühendisini de istihdam etti. Oğuzhan Efe Sapmaz, Eşrefpaşa Hastanesi'nde biyomedikal mühendis olarak çalışmaya başladı. Cihazların tamir, bakım ve kalibrasyon işlemlerini gerçekleştiren Sapmaz, Destekli İstihdam Ofisi'nin sağladığı destekle işine adapte olmanın kolay olduğunu söyledi.
Oğuzhan Efe Sapmaz, biyomedikal mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra bir süre ameliyat yatakları üreten bir firmada çalıştığını belirtti. Destekli İstihdam Ofisi'ne 2024 yılının Kasım ayında başvurduğunu ve burada mesleğiyle ilgili destek aldığını ifade etti. Eşrefpaşa Hastanesi'nde çalışmaya başlamadan önce, birçok firma ile görüşme yaptıklarını ve sonunda istediği pozisyona yerleştirildiğini aktardı. İşe alışma sürecinin kendisi için oldukça kolay geçtiğini vurgulayan Sapmaz, “Cihazların bakımını yaparak, bu işin mutfağında çalışmayı seviyorum. Destekli İstihdam Ofisi bana çok yardımcı oldu” dedi.
Destekli İstihdam Ofisi, bireylerin yeteneklerine uygun iş fırsatlarını belirleyerek, işe yerleştirme sürecini yönetiyor. İş koçları, adayların işe alışma süreçlerinde de destek sunarak, gelişimlerini takip ediyor. Oğuzhan Efe Sapmaz’ın sürecini yöneten iş koçlarından Cansu Çoban, Sapmaz'ın işe başladığında hızlı bir şekilde ortama uyum sağladığını belirtti. Çoban, “Oğuzhan Efe, sosyal ve mesleki becerileri ile işe uyum sağladı ve şu anda başarılı bir şekilde çalışıyor” şeklinde konuştu.