Kiev'de Zelenskiy, Rusya'nın İran'a Shahed dronu sağladığını ifade etti.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, CNN'e yaptığı açıklamada, Rusya'nın İran'a ABD ve İsrail'e karşı kullanması için Shahed dronu sağladığını iddia etti. Zelenskiy, İran'ın bu dronları ABD üslerine saldırmak için kullandığını belirtti.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD-İsrail-İran ilişkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. CNN haber kanalına verdiği röportajda, Rusya’nın İran’a, ABD ve İsrail’e karşı kullanması amacıyla Shahed dronu sağladığını dile getirdi. Zelenskiy, "İran’ın Rus yapımı Shahed’leri ABD üslerine saldırmak için kullandığı yüzde 100 gerçek" şeklinde konuştu.
Körfez Ülkelerine Savunma Yardımı
Zelenskiy, Körfez ülkelerine, Shahed dronlarına karşı savunma yardımı yapma niyetini açıkladı. Çatışma bölgelerinde bulunan dört ülkeye uzman ekipler gönderen Zelenskiy, her bir ekibin onlarca kişiden oluştuğunu ve bu uzmanların dron savunmasının nasıl işletileceği konusunda eğitim vereceklerini belirtti. Ayrıca, dünya genelinde yaklaşık on ülkenin bu tür saldırılara karşı nasıl mücadele edileceği konusunda yardım talep ettiğini ifade etti. Zelenskiy, "Bu operasyonlara dahil olmakla ilgili değil. Biz İran ile savaş halinde değiliz. Bu, korunma ve Shahed dronlarına karşı nasıl mücadele edileceğine dair kapsamlı bir değerlendirmedir" dedi.
Yardımın Karşılığı
Zelenskiy, Ukrayna'nın bu yardımın karşılığında ne alacağına dair de açıklamalarda bulundu. "Dürüst olmak gerekirse, bizim için bugün hem teknoloji hem de finansman önemlidir" ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz hafta gönderilen uzman ekiplerin Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a ulaşarak çalışmalarına başladığını da bildirdi. Ayrıca, başka bir ekibin Ürdün’deki bir ABD askeri üssüne gittiği bilgisi paylaşıldı.