Ekonomi »

Antalya'da Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Ocak ayında yüzde 30,59 arttı.

Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, Ocak 2026 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni değerlendirdi. Çandır, yıllık artışın son 10 yılın Ocak ayı ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti. Tarımsal maliyetlerdeki artışa dikkat çeken Çandır, Ocak ayı için açıklanan rakamların 2021 sonrasındaki en yüksek seviyeler arasında yer aldığını ifade etti.

Ocak Ayı Artışları

Ocak ayındaki Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'nin detaylarını paylaşan Çandır, tohumda yüzde 1,14, enerjide yüzde 1,72, gübrede yüzde 1,60, ilaçta yüzde 1,96, veteriner hizmetlerinde yüzde 10,54, yemde yüzde 4,30 ve diğer kalemlerde yüzde 13,28 artış yaşandığını kaydetti. Yıllık bazda ise tohumda yüzde 34,94, enerjide yüzde 18,47, gübrede yüzde 37,90, ilaçta yüzde 18,07, veteriner hizmetlerinde yüzde 43,74, yemde yüzde 36,35 ve diğer kalemlerde yüzde 32,75 artış olduğu bilgisi verildi. Çandır, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatlarının aylık yüzde 2,58, yıllık ise yüzde 22,01 oranında arttığını vurguladı.

Üretici Fiyat Endeksi

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Ocak ayı Tarımsal Üretici Fiyat Endeksi'nin de aylık yüzde 8,46 oranında arttığını belirten Çandır, bu artışın son 10 yılın ortalamasının üzerinde olduğunu ifade etti. Yıllık artış ise yüzde 43,58 olarak kaydedildi. Çandır, tarımsal faaliyetlerdeki eğilimlerin üreticiler aleyhine seyrettiğini ancak yılın ilk ayı itibarıyla lehte bir durumun yaşandığını dile getirdi.

Yurtiçi ve Yurtdışı Etkiler

Çandır, yurtiçi ve yurtdışı üretici enflasyonlarının tarım sektörünü dolaylı olarak etkilediğini belirtti. Yurtdışı üretici enflasyonu Ocak ayında aylık yüzde 4,06 ve yıllık yüzde 35,12, yurtiçi üretici enflasyonu ise aylık yüzde 2,67 ve yıllık yüzde 27,17 artış gösterdi. Çandır, gıda kaleminin üretici düzeyindeki artışlarının da dikkate değer olduğunu ifade ederek, Ocak ayında tarım alanındaki enflasyonun, tarımdan daha düşük seyrettiğini kaydetti.

Tüketici Enflasyonu

Ocak ayında tüketici enflasyonu, TÜFE’nin aylık yüzde 4,84 ve yıllık yüzde 30,65 oranında arttığını belirten Çandır, son 20 yılın Ocak ayı ortalamalarının aylıkta yüzde 2,37 ve yıllıkta yüzde 18,13 olduğunu hatırlatarak, yıllık enflasyonun yüksek seyrini vurguladı. İşlenmemiş gıda enflasyonunun aylık yüzde 11,79 ve yıllık yüzde 32,35, yaş meyve sebze enflasyonunun ise aylık yüzde 22,03 ve yıllık yüzde 29,47 oranında arttığını açıkladı.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.