Siyaset »

Washington'da Trump'tan İran ile Görüşmelere İlişkin Açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile görüşmelere dair beş gün süre tanıdıklarını açıkladı. Trump, müzakerelerin sonunda herkes için faydalı bir anlaşma sağlanabileceğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, Tennessee eyaletindeki Memphis şehrinde suçla mücadele toplantısında, İran ile olan görüşmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. İran ile son iki gün içinde görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Trump, Savunma Bakanlığı’na İran’daki enerji ve elektrik altyapısına yönelik saldırı planlarını ertelemesi talimatını verdiğini söyledi. Bu altyapıların milyarlarca dolara mal olduğunu vurgulayan Trump, ABD’nin atacağı füzelerin bunları yok edebileceğini dile getirdi.

Trump, yaptığı açıklamalarda, "Çok iyi görüşmeler yaptık. Gerçekten çok iyi görüşmeler. Uzun süredir İran ile görüştüğümüzü biliyorsunuz, ancak bu sefer ciddiyetleri dikkatimi çekiyor. Bunun nedeni, ordumuzun büyük bir başarı sağlamış olmasıdır. Bu yüzden artık ciddiler ve anlaşmak istiyorlar. Bunu başaracağımızı umuyorum" dedi.

İran’ın nükleer silah edinme kapasitesine dair de açıklama yapan Trump, "Nükleer silahları olamaz. Obama dönemindeki anlaşmanın devam etmesine izin verseydik, bugün farklı bir durumla karşı karşıya kalabilirdik. Buna izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Son üç hafta içinde ABD ordusu ve ortaklarının İran’ın askeri kapasitesini büyük ölçüde etkisiz hale getirdiğini savunan Trump, "Balistik füze ve dron programlarını yok ettik. Fırlatma sistemlerinin yüzde 90’ından fazlasını etkisiz hale getirdik. Bu seviyede bir müdahale daha önce görülmedi" dedi.

Trump, İran’ın askeri sistemlerinin artık neredeyse yok olduğunu ve geriye çok az sistem kaldığını belirtti. İran donanmasının da büyük ölçüde yok edildiğini ifade eden Trump, "158 gemileri vardı. Ekibime, 'Neden gemileri ele geçirmedik?' diye sordum. 'Onları denizin dibine göndermek daha eğlenceli' dediler" şeklinde konuştu.

Trump, İran’ın liderlik kadrosunun da ortadan kaldırıldığını belirterek, "İlk lider kadrosu gitti. Yeni lider seçmek üzere toplanan 88 kişi de ortadan kaldırıldı. Şimdi tekrar toplanıyorlar ama kimse lider olmak istemiyor" dedi.

İran’ın ABD’ye yönelik tehditlerini ortadan kaldırdıklarını savunan Trump, "Son yıllarda İran, nükleer hedeflerinden vazgeçmeyi reddetti. Ancak bu süreçte, müzakerecileri bize nükleer silah yapacak malzemeye sahip olduklarını söyleyerek övünüyorlardı. Bu durum beni daha da kararlı hale getirdi" ifadelerini kullandı.

Trump, İran’ın ABD ve müttefiklerine yönelik tehditlerini sona erdirmek için bir fırsatları olduğunu belirterek, "Umarız bunu değerlendirirler. Her halükarda, ABD ve dünya daha güvenli bir yer olacak" şeklinde konuştu.

Trump, Savunma Bakanı Hegseth’in İran’a saldırı önerisinde bulunduğunu aktararak, "Ekonomi çok iyi giderken büyük bir sorunu ortadan kaldırmayı tercih ettik" dedi.

Trump, "Şu anda gerçekten çok iyi görüşmeler yapıyoruz. Barış istiyorlar. Nükleer silah edinmeyeceklerini kabul ettiler. Ama göreceğiz" diyerek İran ile anlaşma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Son olarak, Trump, "Bu yüzden beş gün süre veriyoruz. Sonra duruma bakacağız. Bu sürecin sonunda herkes için iyi bir anlaşma ortaya çıkabilir" dedi.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.