Asayiş »

İzmir'de İZBETON AŞ Üzerine Açılan Davanın Beşinci Duruşması Bugün Yapıldı

İzmir'de İZBETON AŞ'deki yolsuzluk iddialarına yönelik açılan davanın beşinci duruşması bugün gerçekleştirildi. Dava, ihaleye fesat karıştırma ve nitelikli dolandırıcılık suçlamalarına dayanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZBETON AŞ'de, taşeron şirketler aracılığıyla gerçekleştirilen yolsuzluk iddiaları nedeniyle 1 Temmuz tarihinde soruşturma başlatılmıştır. Bu soruşturma, Sayıştay, mülkiye müfettişi ve bilirkişi raporlarına dayanmaktadır. Soruşturma kapsamında, toplamda 157 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş ve düzenlenen operasyonlar neticesinde 139 şüpheli yakalanmıştır. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 60'ı tutuklanmış, süreç içerisinde yapılan itirazlar ve tahliyeler sonucunda ise İZBETON ana davasında tutuklu sanık kalmamıştır.

45 Yıla Kadar Hapis İstemi

Hazırlanan iddianamede, çeşitli kentsel dönüşüm projelerinde kat karşılığı inşaat işlerinde usulsüzlük yapıldığı ifade edilmektedir. Özellikle Örnekköy 3. ve 4. etap, Gaziemir-Aktepe-Emrez Mahallesi 1. etap ile Karabağlar 3. ve 4. etap projeleri dosyada yer almaktadır. İddianamede 449 mağdur ve 7 müşteki bulunmakta, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZBETON AŞ, suçtan zarar görenler olarak dosyaya eklenmiştir. Sanıklar hakkında "nitelikli dolandırıcılık" ve bu suçlara teşebbüs gibi suçlamalardan 3 yıldan 45 yıla kadar hapis cezası talep edilmektedir.

Başka Dosyadan Tutuklulukları Sürüyor

İZBETON davasının yargılama sürecinde gerçekleşen dört duruşma sonucunda tüm sanıklar tahliye edilmiştir. Ancak ana dava devam ederken, S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi’nde "zimmet" iddialarına yönelik ayrı bir soruşturma da yürütülmüştür. İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 26 Aralık’ta düzenlenen operasyonun ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler tutuklanmıştır. Bu kapsamda eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eski İZBETON AŞ Genel Müdürü Heval Savaş Kaya ve eski CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile iş insanları Burak Bakır ve Yıldırım Kuruoğulları cezaevine gönderilmiş, Soyer, Kaya ve Aslanoğlu’nun bu farklı dosya kapsamındaki tutukluluk halleri devam etmektedir.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.