Batı Antalya'da Tarımsal Üretim ve Ticaret Sorunları Masaya Yatırıldı
Antalya'da tarımsal üretim ve ticaretin sorunları, İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar tarafından ele alındı. Yerel toptancı hallerini ziyaret eden Başar, çözüm yolları aradı.
İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar, Türkiye Haller Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ile birlikte Kumluca'da çeşitli incelemelerde bulundu. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kumluca Toptancı Halini ziyaret eden heyet, Kumluca Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği ile ürünlerini pazarlamaya çalışan üretici ve komisyoncuları ziyaret etti. Yapılan incelemelerin ardından Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonuna geçen heyet, burada sektör paydaşlarıyla bir araya gelerek mevcut sorunları tartıştı ve çözüm önerileri üzerinde fikir alışverişinde bulundu.
Toplantıda konuşan İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar, "Hepinizin şirketleri var. Şirketinizin kuruluşu, ana sözleşme değişiklikleri ve ticaret kanununa uygun işlemlerini inceleyen ve takibini yapan genel müdürüm. Son zamanlarda e-ticaretin düzenlenmesi, büyük ticaret sitelerinin düzenlenmesi ve rekabet konularında KOBİ’lerin ilişkilerini düzenlemeye yönelik çalışmalar yapıyoruz.
Uzun süre dayanan hububat gibi tarımsal ürünlerin standardizasyonunu incelemeye almış durumdayız. Perakende ticaret kanununun işleyişini gözden geçiriyoruz. Bunun içerisinde sizlerle bir arada olmamızı sağlayan 5957 sayılı hal kanunu var. Bu kadar geniş bir perspektifte görev yapmaya çalışıyoruz. Yurt içindeki ticaret ve ticareti etkileyen her başlıkta görev yetki ve sorumluluklarımız mevcut. Bu süreçte iletişim ve sahada olmak büyük önem taşıyor. Meslek kuruluşları ve sektör temsilcileri ile birlikte hareket etmek oldukça değerlidir. Bu toplantıların önemi, sahada yaşanan sıkıntıları gözlemleyerek toplantıya gelmek ve sorunları birlikte tartışarak çözüm yollarını aramaktır. Bunu bugün olduğu gibi yarın da sürdüreceğiz" dedi.
Sebze ve meyve ticaretinin çok yönlü bir süreç olduğunu vurgulayan Başar, "Türkiye, tarımsal üretimin oldukça yaygın olduğu bir ülkedir. Antalya bölgesi en belirgin üretimi gerçekleştirse de, Türkiye'nin batısında, iç bölgelerinde ve kuzeyinde de tarımsal üretim yapılıyor. Sebze ve meyve üretiminde büyük bir potansiyele sahibiz. Bu potansiyeli hem iç piyasa hem de ihracat için kullanıyoruz. Süreci hem genel merkez hem de yerel yönetimlerle birlikte yürütüyoruz. Devlet olarak, sebze ve meyve piyasasındaki zorlukları 14 yıl önce tespit ettik. Ancak son iki yılda bazı adımları atmakta zorlandığımızı belirtmek isterim. Çünkü sahada yaşanan zorluklar var. Türkiye, her geçen gün gelişen ve değişen bir ülke. Şartlar değiştikçe sorunlar da değişiyor ve artıyor. Devlet olarak, bu sorunların çözümüne yönelik çalışmalara devam ediyoruz. En büyük sorunlarımızdan biri kayıt dışı ticaret. Şartlar değiştikçe kayıt dışı ticaret de artış gösteriyor. 2018 yılından bu yana yeni hal kanunu üzerinde duruyoruz. Bir ayakkabınızı veya aracınızın lastiğini bir yılda bir defa değiştirebilirken, yaş sebze ve meyve günlük alınıp satıldığı için dikkat çekiyor. İnsanlarımız değişen fiyatlardan rahatsız oluyor. Eskiden sebze ve meyve mevsimseldi. Ancak günümüzde 12 ay taze sebze ve meyve tüketebiliyoruz. İnsanların taze sebze ve meyve talep etmesi, değişken iklim şartları ve saha koşulları ile karşı karşıya kalmamıza neden oluyor. Her şeye rağmen vatandaşlarımızın taleplerini karşılamak için üretici, tüketici ve tedarikçilerin haklarını korumak adına çok yönlü çalışmalar yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.
Sektörün sadece üretim ayağından oluşmadığını belirten Başar, "Sebze ve meyve sektörü, üretim dışında paketleme, pazarlama ve tüketiciye ulaştırma aşamalarını da içeriyor. Üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkını minimize etmek için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Başar’a Kumluca, Finike, Antalya ve Alanya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanları ile Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürü Osman Yılmaz eşlik etti.