Ankara Sincan'da Gerçekleşen Operasyonda 30 Milyon Lira Değerinde Tarihi Eser Ele Geçirildi
Ankara Sincan'da hobi bahçesine gömülen yaklaşık 30 milyon lira değerindeki tarihi eserler, kaçakçılık ekiplerinin 6 aylık çalışması sonucunda ele geçirildi.
Ankara'da Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü, ülke genelindeki sit alanlarında yapılan kaçak kazılarla elde edilen tarihi eserlerin yurtdışına kaçırılma girişimlerine karşı bir operasyon başlattı. Yaklaşık altı ay süren takip sonucunda, bir şüphelinin Sincan'daki hobi bahçesinde, kaçak kazılarda elde ettiği eserleri gömdüğü tespit edildi. 30 Mart tarihinde düzenlenen operasyonda, şüphelinin ikameti ve bahçesinde arama yapılarak, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan adli işlem başlatıldı.
Ele Geçirilen Eserlerin Ayrıntıları
Yapılan operasyonda, toplamda 6 bin 382 tarihi eser niteliğinde materyal ele geçirildi. Eserler arasında; 6 bin 24 adet bronz ve gümüş sikke, 358 adet bronz ve gümüş obje, 1 adet define arama dedektörü yer aldı. Ele geçirilen eserlerin detayları arasında, 550 adet Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait gümüş sikke, bin 230 adet Roma dönemine ait gümüş sikke, 980 adet Arkaik (Antik Yunan) döneme ait sikke, 3 bin 150 adet Roma dönemine ait sikke, 114 adet Lidya ve Milas dönemine ait sikke, 241 adet Bizans ve Roma dönemine ait obje ile 117 adet Osmanlı dönemine ait obje bulunmaktadır. Bu eserlerin piyasa değerinin yaklaşık 30 milyon lira olduğu bildirildi. Ele geçirilen tarihi eserler, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne teslim edilmek üzere muhafaza altına alındı. Şüpheli şahıs hakkında ise adli işlemlerin devam ettiği ifade edildi.