Tekirdağ'da Nesli Tükenme Tehlikesi Altındaki Şah Kartalları İzleniyor
Tekirdağ'da nesli tükenme tehlikesi altında bulunan şah kartalları, TREDAŞ tarafından yürütülen bir proje ile izleniyor. Proje kapsamında kuşlar halkalanarak GPS cihazları ile takip ediliyor.
Tekirdağ'da gerçekleştirilen proje, doğanın en önemli yırtıcı kuşlarından biri olan şah kartalının korunmasına yönelik önemli adımlar atıyor. TREDAŞ, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle, kuşların göç yolları ve yaşam alanlarının detaylı bir şekilde izlenmesini sağlıyor. Bu çalışmalar kapsamında, Trakya bölgesinde yer alan şah kartallarının yaşam döngüsü mercek altına alınıyor.
Proje Kapsamında Halkalama Çalışmaları
Proje dahilinde, yaklaşık 500 leylek ve 100 şah kartalının halkalanması hedefleniyor. Bu kuşlardan belirli bir kısmına GPS cihazları takılarak, hareketleri anlık olarak takip edilecek. Böylece elde edilen veriler, türün korunmasına yönelik bilimsel çalışmaları desteklemek amacıyla kullanılacak.
Geçtiğimiz yıl, yürütülen çalışmalarda 47 leylek ve 14 şah kartalı halkalanmıştı. Bu yıl da projenin devam edeceği ve 3 şah kartalına GPS cihazı takılarak izleme yapılacağı açıklandı.
Bilimsel Verilerle Koruma Süreci Güçleniyor
TREDAŞ Genel Müdürü Necati Ergin, yaptığı açıklamada, "Bölgemizdeki şah kartalıyla ilgili süreç başlatıldı. Nesli tükenme tehlikesi altındaki bu kuş türü, göç ettikleri alanlarla birlikte önemli bir yer tutuyor. Geçen yıl başlattığımız bu projede, Trakya'nın kuşlarını halkalıyoruz. Yaklaşık 500 leylek ve 100 şah kartalı halkalanacak. Bazı kuşlara GPS takarak göç yollarını takip edeceğiz. Bu sayede daha fazla bilgi edinerek bilimsel raporlar oluşturmayı hedefliyoruz." dedi.