Bitlis Tatvan'da Başsavcı Mehmet Ateş, 2025 Yılı Soruşturma Verilerini İnceledi
Bitlis'in Tatvan ilçesinde Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ateş, 2025 yılına ait büro ve suç bazlı istatistik raporunu değerlendirdi. Yapılan açıklamada, aile içi şiddet, bilişim suçları ve uyuşturucu ile mücadele gibi konularda detaylı verilere yer verildi.
Bitlis'in Tatvan Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ateş, 2025 yılı büro ve suç bazlı istatistik raporunu değerlendirerek, ilçedeki suç profili ve yargı süreçlerini rakamlarla ortaya koydu. İlgili raporda; aile içi şiddet, bilişim suçları, uyuşturucu operasyonları ve çocuk suçlarına dair tüm soruşturma verileri kapsamlı bir şekilde yer aldı. Başsavcı Ateş, Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde yürütülen soruşturmalara ilişkin verileri paylaşarak, farklı suç türlerinde yürütülen işlemlere dair ayrıntıları aktardı.
Aile İçi Şiddet ve Çocuk Suçları
Toplumun temel dinamiklerine etki eden konularla ilgili verileri aktaran Başsavcı Ateş, "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Bürosu’na 2025 yılı içerisinde toplam 220 adet soruşturma kaydı yapılmıştır. Yürütülen soruşturmalar sonucunda 138 adet dosya için asliye ceza mahkemelerine iddianame tanzim edilerek kovuşturma işlemlerine başlanmış, 48 dosya hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir. Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu'nda 18 yaş altındaki çocukların karıştığı olaylarla ilgili toplam 284 adet soruşturma kaydı yapılmıştır. Bu dosyaların 71'i için asliye ve ağır ceza mahkemelerine iddianame tanzim edilmiştir." dedi.
Uyuşturucu Suçlarıyla Mücadele
Uyuşturucu ile mücadeledeki kararlılığını rakamlarla ifade eden Başsavcı Ateş, şu bilgileri verdi: "Uyuşturucu madde kullanma suçu kapsamında alınan kan, kıl, tırnak ve tükürük örnekleri neticesinde uyuşturucu kullandığı tespit edilen şüpheliler hakkında 398 adet soruşturma kaydı yapılmıştır. Bu kapsamda 101 adet iddianame tanzim edilmiş, 93 dosyada kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş, 66 dosyada ise şüphelilerin önceki erteleme kararları nedeniyle yetkisizlik kararı verilerek dosyalar ilgili başsavcılıklara gönderilmiştir."
Faili Meçhul Dosyalarda Başarı
Faili meçhul dosyaların aydınlatılmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Başsavcı Ateş, "2025 yılı içerisinde faili tespit edilemeyen suçlar arasında; 71 bilişim sistemleri, 78 sesli, yazılı, görüntülü hakaret, 40 tehdit ve 26 basit yaralama gibi suçlar bulunmaktadır. Soruşturma başlangıcında kimlik bilgileri tespit edilemeyen 286 şüpheliden 255’inin kimlik bilgileri yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir." ifadelerini kullandı.
Bilişim ve Cinsel Suçlar
Başsavcı Ateş, diğer önemli verileri de paylaştı: "Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu; toplam 584 adet soruşturma kaydı yapılmış ve 374 adet dosya hakkında ağır ceza mahkemelerine iddianame tanzim edilmiştir. Ayrıca, göçmen kaçakçılığı suçu ile ilgili 2025 yılında 58 adet soruşturma kaydı yapılmış ve bunlardan 37'si hakkında iddianame tanzim edilmiştir."