Kayseri'de Suyun Bereketi Toprakla Buluştu, 183 Tesis Yapıldı
Kayseri'de son 23 yıllık süreçte su yönetimi alanında önemli yatırımlar gerçekleştirildi. 183 tesis inşa edilerek, tarım arazileri sulamaya açıldı ve suyun verimli kullanımı sağlandı.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kayseri'de son 23 yılda 88 milyar 706 milyon TL değerinde 183 tesis inşa ettiklerini belirtti. Balta, bu yatırımların Kayserililere bereket, enerji ve üretim kazandırdığını ifade etti. Suyun yönetimi konusunda yaptıkları çalışmalarla daha çok üretmeye ve Kayserililer için daha iyi hizmet sunmaya devam edeceklerini vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren DSİ, modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ve sağlıklı içme suyu temini konularında yoğun çaba sarf ediyor. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileriyle birlikte su yapılarının öneminin arttığını belirten Balta, bu bağlamda inşa ettikleri depolama tesislerinin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Kuraklık dönemlerinde bu tesislerin, toplumun su ihtiyacını karşılama noktasında önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Suyun verimli kullanımı üzerine de dikkat çeken Balta, tarım sektöründe modern uygulamalarla önemli ilerlemeler kaydedildiğini, basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ve teknolojik yeniliklerin bu süreçteki katkılarının büyük olduğunu belirtti. Ayrıca, taşkın kontrol tesisleri ve erken uyarı sistemleriyle taşkın zararlarının minimize edildiğini, böylece can ve mal kayıplarının önüne geçildiğini açıkladı.
Kayseri'de gerçekleştirilen DSİ yatırımları hakkında konuşan Balta, son 23 yılda 52 sulama tesisi ile 767 bin 740 dekar tarımsal alanın sulamaya açıldığını, bu durumun Kayserili çiftçilerin emeğini bereketle buluşturduğunu ifade etti. Üretilen tarımsal ürünlerin hem ülkeye hem de bölgeye fayda sağladığını aktardı. Kayseri’nin coğrafi ve iklimsel özelliklerinin tarıma uygun olduğunu belirten Balta, yapılan yatırımların bu potansiyeli değerlendirdiğini açıkladı.
Ayrıca, Kayseri’de arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında 2 milyon 433 bin 120 dekar alanda tescil işlemleri yapıldığını belirten Balta, çiftçilerin bu projelerden memnuniyetini takip ettiklerini, başarılı uygulamaların çiftçiler arasında güven oluşturduğunu ifade etti. Bu geri dönüşler doğrultusunda yeni projeler geliştirmeye devam edeceklerini vurguladı.
Son olarak, Kayseri’de 9 adet hidroelektrik enerji (HES) tesisinin işletmeye alındığını ve bu tesislerden yıllık 760 GWH enerji üretimi sağlandığını belirten Balta, su kaynaklarının enerjiye dönüştürülmesiyle Kayseri’ye hizmet ettiklerini ifade etti.