Gümüşhane'de Geliştirilen Aromatör Teknolojisi ile Tat ve Koku Transferi Hedefleniyor
Gümüşhane'de geliştirilen "Aromatör" teknolojisi, tat ve koku bileşenlerini dijital ortamda iletmeyi amaçlıyor. Prof. Dr. Oktay Yıldız’ın liderliğindeki projede, kullanıcıların tat ve koku deneyimleri zenginleştirilecek.
Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oktay Yıldız'ın öncülüğünde geliştirilen "Aromatör" adlı cihaz, tat ve koku bileşenlerini dijital ortamlar üzerinden farklı alanlara aktarabilen bir sistem olarak dikkat çekiyor. Bu teknoloji, yazılım, makine öğrenmesi ve kimyasal süreçlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan multidisipliner bir yapıya sahip. Ayrıca, bu sistem duyusal iletişim teknolojisine yeni bir yaklaşım sunuyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Kerim Sönmez’in katkılarıyla geliştirilen "Aromatör", sinema, dijital içerik platformları ve mobil iletişim alanlarında kullanıcıların yalnızca görsel ve işitsel deneyimlerinin ötesine geçerek, koku ve tat deneyimi yaşamalarını sağlayacak. Edinilen bilgilere göre, bu buluş ulusal ve uluslararası patent süreçlerinden geçmiş ve fikri mülkiyet kapsamında koruma altına alınmıştır. Böylece yerli teknoloji ekosisteminin güçlendirilmesi ve benzer yüksek teknoloji ürünlerinin ticarileşmesi için önemli bir adım atılmıştır.
Prof. Dr. Oktay Yıldız, "Aromatör" ile iletişimde yeni bir dönem başlattıklarını belirterek, ses ve görüntü ile birlikte tat ve kokunun da dijital ortamlar arasında transfer edilmesini hedeflediklerini ifade etti. Yıldız, geçmişte iletişim yalnızca yazıyla sağlanırken, zamanla ses ve görüntünün de dahil olduğunu, şimdi ise aromaların iletilmesi için çalıştıklarını belirtti. Patent başvurularının hem ulusal düzeyde Türk Patent ve Marka Kurumu’na hem de uluslararası düzeyde Avrupa Patent Ofisi’ne yapıldığını vurguladı.
Ayrıca, "Aromatör" cihazının mobil cihazlara entegre edilebileceğine dair bilgiler veren Yıldız, aromanın koku ve tat bileşenlerini bir ortamdan diğerine iletme hedeflerinin olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalar sonucunda, bu ürünün yenilikçi bir teknoloji olduğu ortaya kondu. Türkiye’deki patent süreçlerinin titiz bir şekilde işlediğini dile getiren Yıldız, bu teknolojinin gelecekte sinema salonlarında izlenen sahnelerle birleşerek kullanıcıların tat ve koku deneyimlerini zenginleştireceğini öngördü. Böylece, farklı coğrafyalardaki insanların birbirlerinin bulunduğu ortamların tat ve kokularını deneyimleyebilmesi mümkün hale gelecektir.
Prof. Dr. Oktay Yıldız, patentlerin alınmasının yanı sıra bu buluşların ticari bir ürün haline getirilmesinin önemine vurgu yaptı. Dünyada patentlerin ticarileşme oranlarının düşük olduğunu belirten Yıldız, bu patentlerin ticarileşmesi için birkaç yıl içinde hedeflerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Kendi sahip olduğu 24’ün üzerinde patent ile birlikte patent başvuru süreçlerinin de devam ettiğini belirterek, bu patentlerin arasında ticari prototipleri üretilmiş olanlar da bulunduğunu söyledi.