Kastamonu'da Hattat Emrullah Demirkaya'nın 34 yıl sonra eserleri sergilendi
Kastamonu'da düzenlenen sergide Hattat Emrullah Demirkaya'nın 73 eseri, vefatının 34. yılında ilk kez bir araya getirildi. Sergi, 1 ay boyunca sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
Kastamonu'da 1894 yılında dünyaya gelen Hattat Emrullah Demirkaya, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kadar uzanan süreçte hat sanatına önemli katkılar sağlamıştır. 1992 yılında Ankara'da vefat eden Demirkaya'nın eserleri, doğup büyüdüğü şehir olan Kastamonu'da ilk kez sergilendi. Kastamonu Valiliği'nin organizasyonuyla gerçekleştirilen "Hattat Emrullah Demirkaya Hüsn-i Hat Sergisi", Kastamall AVM'de açıldı. Açılışta Kastamonu Valisi Meftun Dallı, İstanbullu koleksiyoner İbrahim Ethem Gören, Hattat Mahmut Şahin ve birçok davetli katıldı. Açılışta Vali Dallı, sergiye katkıda bulunan koleksiyonerlere teşekkür belgeleri takdim etti. Katılımcılar, sergiyi gezerek eserler hakkında bilgi alma fırsatı buldu.
Sergiye Yoğun İlgi
Demirkaya'nın 70 yıllık sanat hayatı boyunca ortaya koyduğu eserlerden oluşan sergi, 73 eseri bir araya getirdi. İstanbullu koleksiyoner İbrahim Ethem Gören'in elindeki eserlerin yanı sıra, Kastamonu Yazma Eser Kütüphanesi ve diğer koleksiyonlardan da eserler temin edildi. Serginin 1 ay süresince açık kalması planlanıyor. Katılımcılar, klasik hat sanatının inceliklerini ve Demirkaya'nın eserlerini görme imkanı buldu.
Demirkaya'nın Sanat Hayatı
Sergideki eserler hakkında bilgi veren Yazar ve Koleksiyoner İbrahim Ethem Gören, Hattat Demirkaya'nın 98 yıllık bir ömre sahip olduğunu belirtti. Gören, Demirkaya'nın hem dini hem de sivil mimari eserleriyle dikkat çektiğini, ayrıca mermer sanatında da eserler ürettiğini ifade etti. Bu serginin, Demirkaya'nın anısını yaşatmak ve hat sanatına ilgiyi artırmak amacıyla düzenlendiğini sözlerine ekledi.
Kastamonu’nun Hat Sanatı Üzerindeki Önemi
Kastamonu Valisi Meftun Dallı, şehirdeki birçok hattatın hat sanatına katkıda bulunduğunu ve Demirkaya'nın da bu isimlerden biri olduğunu belirtti. Vali Dallı, serginin gençlerde hat sanatına ilgi uyandırmasını ve estetik bir değer kazandırmasını umduğunu ifade etti. Hattat Mustafa Şahin ise Kastamonu’nun hat sanatı için önemli bir şehir olduğunu vurgulayarak, gelecekte Kastamonu'da bir hüsn-i hat müzesi açma düşüncelerinin bulunduğunu dile getirdi.