Kayseri'de Enerji Bakanı Bayraktar, 8 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılayacaklarını duyurdu.
Kayseri'de düzenlenen toplantıda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin doğalgaz stratejisi hakkında önemli bilgiler paylaştı. 2026 yılı itibarıyla 8 milyon hanenin ihtiyaçlarının karşılanacağını belirten Bakan Bayraktar, doğalgazda dışa bağımlılığın azaltıldığını vurguladı.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Kayseri'deki bir otelde gerçekleştirilen Orta Anadolu Bölge Stratejisi Toplantısı'na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin doğalgaz ve petrol üretimini artırma çabalarına dair açıklamalarda bulundu. Yılda yaklaşık 4 milyon haneye doğalgaz ulaştırdıklarını ifade eden Bayraktar, 2026 yılına kadar bu rakamı iki katına çıkararak 8 milyon hanenin ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini aktardı. Türkiye'nin doğalgaz stratejisinde önemli değişiklikler yapıldığını vurgulayan Bakan, 2016 yılına kadar yabancı ortaklarla yürütülen aramaların ardından, kendi kaynaklarıyla doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine yöneldiklerini belirtti.
Kendi Kaynaklarımızla Arama Faaliyetleri
Bakan Bayraktar, 2017 yılından itibaren Türkiye'nin kendi sondaj gemileriyle denizlerde doğalgaz arama faaliyetlerine başladığını söyledi. Karadeniz, Akdeniz gibi bölgelerde yoğun bir arama programı yürüttüklerini belirten Bakan, Türkiye'nin dünyadaki en büyük derin deniz filosuna sahip olduğunu ifade etti. Pandemi döneminde sağlanan doğalgaz keşfi ile Türkiye'nin doğal gaz üretiminde önemli bir aşama kaydedildiğini belirten Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'ndan elde edilen gazın Zonguldak'a ulaştırıldığını söyledi.
Petrol Üretimindeki Artış
Bakan Bayraktar, Gabar bölgesindeki petrol üretiminin ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını dile getirdi. 2021 yılında keşfedilen petrol ile günde yaklaşık 80 bin varillik bir üretim seviyesine ulaşıldığını belirten Bakan, bu durumun ülke ekonomisine yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bir katkı sağladığını ifade etti. Türkiye'nin kendi kaynaklarıyla doğalgaz ve petrol arama çabalarının büyük önem taşıdığını dile getiren Bayraktar, bu çalışmalara devam edileceğini vurguladı.
Yeni Dönem Destekleri
Eylül ayından itibaren doğalgaz faturalarındaki devlet desteklerinin gözden geçirileceğini de açıklayan Bakan Bayraktar, Türkiye'nin doğalgaz ve elektrik faturalarında büyük bir destek programı uyguladığını aktardı. Hanelere sağlanan desteklerin yanı sıra, aşırı doğalgaz tüketenlerin destekten çıkartılacağına dair yeni uygulamaların devreye gireceğini duyurdu. Bu çerçevede, doğalgaz tüketim miktarına göre desteklerin düzenleneceği bilgisini paylaştı.