Siyaset »

Brüksel'de AB Komisyonu Başkanı, Lübnan'daki durumu ele aldı ve istikrarın sağlanamayacağı uyarısında bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında Lübnan'daki olayların Orta Doğu ve Körfez bölgesindeki istikrarı tehdit ettiğini belirtti. Von der Leyen, "Tüm taraflara Lübnan’ın egemenliğine saygı gösterme çağrısı yapıyoruz ve tam bir ateşkes talep ediyoruz." dedi.

Ursula von der Leyen, Orta Doğu'daki krizin Avrupa Birliği üzerindeki ekonomik etkileri hakkında bilgi verdiği toplantıda, "Orta Doğu, 44 gündür savaşın içinde. Bu durum, barışın garanti olmadığını gösteriyor." ifadesini kullandı. Ayrıca, ateşkesin ilan edilmesine rağmen müzakerelerin duraksadığını vurgulayarak, "Herhangi bir anlaşmanın, İran’ın nükleer ve balistik füze programıyla Hürmüz Boğazı’ndaki durumu ele alması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Von der Leyen, Hürmüz Boğazı’nın açılmasının hayati önem taşıdığını ifade ederken, "Lübnan’a yönelik devam eden saldırıların tüm süreci raydan çıkarabileceğinden endişeliyiz." dedi. Ayrıca, Avrupa Birliği’nin Lübnan halkına acil yardım sağlamak için stoklarını harekete geçirdiğini, ancak kalıcı bir barışın sağlanmasının güvenin yerini tutamayacağını belirtti. "Son haftaların önemli derslerinden biri güvenliğin bölünmez olduğudur." diye ekledi.

Orta Doğu’daki savaşın Avrupa’nın fosil yakıt ithalat faturasını 22 milyar eurodan fazla artırdığına dikkat çeken Von der Leyen, "Krizin ekonomimiz üzerindeki etkisi büyük. Düşmanlıklar sona erse bile, Körfez’den gelen enerji arzındaki aksama bir süre daha devam edecek." dedi. Bu bağlamda, önümüzdeki hafta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde yapılacak gayrı resmi AB Konseyi toplantısında sunulacak önlemleri ele aldıklarını bildirdi.

Von der Leyen, Hürmüz Boğazı’nın kapanmasının vatandaşları doğrudan etkilediğini ve bunun son yıllardaki ikinci fosil yakıt krizi olduğunu belirtti. Avrupa’nın avantajları olduğuna da dikkat çeken Von der Leyen, "Yenilebilir ve nükleer enerji üretiminde güçlü bir konumdayız. Yerli, uygun fiyatlı ve güvenilir enerjiyi artırmalıyız." açıklamasında bulundu.

Avrupa'nın elektrik üretiminin yüzde 70'ten fazlasının yenilenebilir ve nükleer enerjiden geldiğini dile getiren Von der Leyen, "Ancak daha ileri gitmeliyiz. Depolama, esneklik ve şebeke yatırımları şart." ifadesini kullandı.

Basın toplantısında Macaristan’daki parlamento seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Von der Leyen, "Macar halkı konuştu ve Avrupa yolunu yeniden sahiplendi." dedi. Macaristan’ın yeni hükümetiyle dondurulan fonların serbest bırakılması gibi konularda çalışacaklarını belirten Von der Leyen, "Yapılacak çok iş var. Macaristan, Avrupa yoluna geri dönüyor." şeklinde konuştu. Ayrıca, AB içinde çıkarılacak derslerin önemine dikkat çekerek, dış politikada nitelikli çoğunluk oylamasına geçmenin geçmişteki sistematik tıkanmaları önlemek için iyi bir yol olduğuna vurgu yaptı.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.