Ekonomi »

Mersin'de MTSO Başkanı Çakır, KOBİ'ler için Teknoloji Yatırım Bankası kurulmasını önerdi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, KOBİ'lerin yeşil ve dijital dönüşümünü hızlandırmak amacıyla teknoloji odaklı bir Yatırım Bankası kurulması gerektiğini ifade etti. Çakır, bu bankanın KOBİ'lerin dönüşümünü desteklemek için büyük bir gereklilik olduğunu belirtti.

Mersin'de gerçekleştirilen etkinlikte, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinasyonunda, KOSGEB iş birliği ve MTSO ev sahipliğinde düzenlenen ’KOBİ’ler için Destek ve Dönüşüm Programı’na, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Başkanı Hamit İzol'un yanı sıra birçok finans ve iş dünyası temsilcisi katıldı.

Çakır, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon KOBİ bulunduğunu ve bu işletmelerin ekonominin temel direğini oluşturduğunu belirtti. Sağlanan desteklerin önemli olduğunu ancak KOBİ sayısının fazlalığı nedeniyle bu desteklerin yetersiz kaldığını vurguladı. "Ciddi kaynaklar dağıtılıyor ancak bu kaynaklar geniş kitlelere yayıldığı için etkisi sınırlı kalıyor. Bu nedenle doğru firmaları seçip daha güçlü desteklemeliyiz" dedi.

Büyüme Potansiyeline Odaklanmalıyız

KOBİ'lerin farklı yapılarına dikkat çeken Çakır, büyüme potansiyeli yüksek işletmelere öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı. Çakır, "Gerçekten üretip büyüyen firmalarla, finansmana ihtiyacı olmayan ya da verim üretmeyen yapıları ayırmak zorundayız. Odağımız ülkeye katma değer sağlayan işletmeler olmalı" diye konuştu.

Yeşil ve dijital dönüşümün artık zorunlu hale geldiğini belirten Çakır, bu süreçte finansmanın kritik bir unsur olduğunu ifade etti. Çakır, "Bu dönüşümü gerçekleştirecek firmaları analiz eden, uzun vadeli finansman sağlayan ve danışmanlık hizmeti sunan teknoloji odaklı bir yatırım bankasına ihtiyaç var. Bu yaklaşım, kurumsal değil, ulusal bir politika haline gelmeli" dedi.

KOBİ'lerin sürdürülebilirliğinin önemine de değinen Çakır, gençlerin iş kurma konusundaki çekincelerine dikkat çekerek mevcut işletmelerin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Finansman İmkanları Genişletildi

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, kurumun destek mekanizmaları hakkında bilgiler verdi. KOBİ'lerin küresel değişime uyum sağlaması için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirten İbrahimcioğlu, finansman imkanlarının genişletildiğini ve sahadan elde edilen veriler doğrultusunda yeni destek modellerinin hayata geçirildiğini ifade etti.

İbrahimcioğlu, KOSGEB’in bugüne kadar yüz milyarlarca liralık destek sağladığını ve Mersin'in bu desteklerden önemli ölçüde yararlandığını belirtti. Desteklerde istihdam, ihracat ve üretim odaklı büyümenin önceliklendirildiğini söyledi.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.