Kültür Sanat »

Konya'da "Aliya 100 Yaşında: Hayat, Fikir, Mücadele" Sergisi Tüm Ziyaretçilere Açık

Konya Büyükşehir Belediyesi, Aliya İzzetbegoviç’in 100. doğum yılı anısına düzenlediği "Aliya 100 Yaşında: Hayat, Fikir, Mücadele" sergisine ev sahipliği yapıyor. Başkan Altay, sergiyi ziyaret ederken tüm Konyalıları etkinliğe davet etti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen sergiyi, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Aliya İzzetbegoviç’in kızı Sabina Berberoviç ve Aliya İzzetbegoviç Vakfı Kurucu Heyeti ile birlikte ziyaret etti. Başkan Altay, serginin Konya'nın kültürel yaşamında önemli bir yere sahip olduğunu belirtirken, bu etkinliğin Aliya İzzetbegoviç’in hayatına ve fikirlerine ışık tutacağını ifade etti.

Serginin Aliya İzzetbegoviç’in yaşamını ve fikirlerini yansıtan bir organizasyon olduğunu belirten Başkan Altay, "Kendisinin kişisel eşyaları burada sergileniyor. Bu sergi, Aliya'nın mücadele hayatını genç nesillere anlatmak için büyük bir fırsat. Aliya, Konya ile Bosna Hersek arasındaki bağı biliyordu ve son seyahatini Konya’ya yapmış bir liderdir. Bu organizasyonu, ona olan vefamızı göstermek amacıyla gerçekleştirdik. Bugün kızı da bizimle birlikte. Kendisine Konya’ya tekrar hoş geldiniz diyorum" şeklinde konuştu.

"Bosna Hersek Sevgisi Olan Herkesi Davet Ediyorum"

Başkan Altay, Aliya İzzetbegoviç’in fikirlerinin Batı ve İslam dünyası için ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak, "Bilge liderin izinde böyle bir etkinlik yapmak Konyalılar için de mutluluk verici. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Gönlünde Bosna Hersek sevgisi taşıyan herkesi Tantavi Kültür Merkezimizdeki sergiye davet ediyorum" dedi.

"Ev Sahibi Olmaktan Gururluyuz"

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Aliya İzzetbegoviç’in Türkiye ve Konya'da çok sevildiğini ifade ederek, "Bizim için çok değerli bir lider. Bugün onun kıymetli kızı da burada. Savaş dönemlerinde yanında yer alan birisidir. Büyükşehir Belediyemizle birlikte ev sahibi olmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.

Aliya İzzetbegoviç’in kızı Sabina Berberoviç, sergiyi çok beğendiğini belirterek, "Taşıdığı mesajları ve prensipleri ile büyük bir etki yaratıyor. Bugün Konya’nın bir kısmını gezdik, her şey çok güzeldi. Bosna Hersek ve Türkiye kardeş ülkeler. Konyalıların savaş dönemindeki desteklerini unutmuyoruz. Artık özgürlük içinde projeler geliştiriyoruz ve iş birliği yapıyoruz. Konya’da birçok sembol var, bu gerçekten etkileyici. Çok teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Sergide, Aliya İzzetbegoviç’in entelektüel birikimini ve bağımsızlık mücadelesindeki kararlılığını yansıtan kişisel eşyalar, biyografik belgeler, orijinal el yazmaları ve tarihi fotoğraflar yer almaktadır. Saraybosna’daki Aliya İzzetbegoviç Vakfı arşivlerinden seçilen materyaller, İlim Yayma Vakfı’nın organizasyonu ile bir araya getirilerek "Aliya 100 Yaşında: Hayat, Fikir, Mücadele" sergisinde, 10 Mayıs 2026 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.